Kurti od Pahora zatražio podršku Slovenije za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Kurti - Pahor
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Republike Slovenije Borut Pahor su danas tokom razgovora istakli obostrano opredeljenje za produbljivanje saradnje i jačanje partnerstva Kosova i Slovenije, prenosi Reporteri.

Kurti je zahvalio Pahoru na kontinuiranoj podršci Slovenije, koju je nazvao prijateljskom i strateškim partnerom koji deli isti interes za mir i stabilnost u regionu i šire. Takođe je zahvalio i na doprinosu Slovenije misiji NATO na Kosovu i istakao posvećenost Kosova članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, kao i rad Vlade u tom pogledu.

Kurti je naglasio je da se raduje unapređenju bilateralnih odnosa u oblasti odbrane i bezbednosti i zatražio podršku Slovenije za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i inicijativama.

Kosovski premijer je rekao da je uloga Slovenije u dijalogu veoma važna i zatražio njenu podršku „da se elaborira značaj promišljanja Srbije o pričinjenoj šteti, razaranjima i ratu, zločinima na Kosovu“, što je prema njegovim rečima preduslov za ozbiljne razgovore i normalizaciju odnosa, kao i „prioritet stavljanje u centar razgovora o međusobnom priznavanju Kosova sa Srbijom“.

Pahor je želeo da sazna više o napretku dijaloga sa Srbijom i rekao da je Slovenija zainteresovana da vidi napredak.

„Uprkos poteškoćama, razgovori se moraju nastaviti“, rekao je Pahor.