Kurti, Osmani i Konjufca: Kosovo spremno da pristupi Unesku

UNESKO
Izvor: dijalog.net

Najviši predstavnici vlasti u Prištini pisali su Unesku da se četiri spomenika kulture na Kosovu koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu) uklone iz kategorije "u opasnosti", da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, kao i spremnost da Kosovo pristupi organizaciji, prenosi Ekonomija onlajn.

U pismu, na dan Svetske kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koje su potpisali premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca dali su objašnjenje o delovanju zvaničnih kosovskih institucija po pitanju zaštite kulturnog nasleđa i promociju kulturnih prava svih zajednica koje žive na Kosovu.

"U ime institucija Republike Kosovo artikulisali smo neke konkretne zahteve. Prvo smo zatražili da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu) uklone iz kategorije „u riziku“.  Bezbednosne okolnosti na Kosovu su se potpuno promenile od daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocenjeni kao ugroženi. Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarelu terminologiju, jer se u izveštajima i dokumentima Uneska i dalje spominju „Autonomna pokrajina Kosovo“ (sada Republika Kosovo) i „Privremene institucije samouprave u Prištini“ (već državne institucije Republike Kosovo). Treće, tražili smo početak procesa za promenu države stranke odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem Kosova u tu odgovornost. Iako je Srbija navedena kao država na listi svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa prema tome ne može ispuniti svoje obaveze prema Unesku", kaže se između ostalog u pismu upućenom Unesku od strane Kurtija, Osmani i Konjufce.

Oni uveravaju zvaničnike Uneska da će se "kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu".

"U ime institucija koje predstavljamo, garantujemo da je Kosovo u potpunosti spremno za članstvo u Unesku, pravo koje nam je uskraćeno pre nekoliko godina. Verujemo da nemogućnost pridruživanja 2015. godine u odsustvu vrlo malog broja glasova ne bi trebalo da se pretvori u dugoročnu kaznu za Kosovo. Spremni smo postati deo velike Uneskove porodice koja će kroz našu kulturnu baštinu doneti dodatnu vrednost čovečanstvu i postati deo zajedničkih napora za trajni mir u svetu. Verujemo u univerzalnost kulturne baštine i kao takvu u njen potencijal objedinjavanja", navodi se u zajedničkom pismu najviših kosovskih zvaničnika Unesku.

Petrasin
21. Maj 2021.
Dzaba pisete Unescu gospodo, nema nista od toga jer Kosovo nije nezavisna drzava niti ce ikada biti!!!
Miodrag iz Peći
22. Maj 2021.
Prvo, ako misliš da Kosovo nije članica UN nije niPalestina pa je primljena u UNESKO i to našim glasom. Samim prijemom u UN i UNESKO Kosovo bi baštinila svo kulturno i istoroijsko blago kao blago svih "Kosovara" kso što je to slučaj u svim bivšim državama SFRJ i imaćemo iste posledice kao sa Crnom Gorom a možda i gore. Zato, po nikakov ceni ne smemo dozvoliti za sada ulazak u UNESKO i UN bez potpune ekstoritorijalnosti SPC i njenih metoha i to po modelu Vatikana i to isključivo po tom modelu čak ne i po atoskom modelu Svete Gore. Srpska pravoslavna država pećka patrijaršija kao država Vatikan imali bi svoju vojsku i policiju kao i ekonomiju u koju bi bile uključene sadašnje enklave sa koridorima među sobom i Srbijom. Mogao bi po koptskom principu imati Papu SPC a episkopi i mitropoliti bi bili patriarsi i na taj način bi lako pridobili i vratili u okrilje pećke patrijašije i raskolničke MPC i CPC.
Lii
22. Maj 2021.
Bravo republika Kosova