Kurti: Pismo 56 parlamentaraca pozitivna stvar za Kosovo, značajno što je potpis i iz Ukrajine

Premijer Kosova Aljbin Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas na sednici Vlade da je pismo 56 parlamentaraca upućeno Briselu, Londonu i Vašngtonu u kome se zahteva da se promeni politika prema Beogradu, pozitivan iskorak za Kosovo, ističući da je naročito značajno to što je jedna od zemalja potpisnica Ukrajina.

"Ove nedelje došlo je do pozitivnog pomaka za Kosovo na međunarodnom planu. Pismom upućeno sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antoniju Blinkenu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepuu Borelju i ministru spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejmsu Kleverliju, preko 50 poslanika, 10 predsednika parlamentarnih spoljnopolitičkih odbora 16 zemalja, uključujući i Ukrajinu, izrazilo je podršku Kosovu i pozvalo na oštriji pristup Srbiji i opasnosti koju njeno delovanje predstavlja za bezbednost našeg regiona", rekao je Kurti.

On je, prema saopštenju vlade, zahvalio svim potpisnicima pisma i naglasio da ova vrsta podrške jača "posvećenost Kosova potpunoj deeskalaciji situacije u četiri opštine na severu Kosova, posvećenost demokratiji i veru u zakonitost i ustavnost".

Kurti se osvrnuo i na reformu pravosuđa, ističući da je ta reforma neophodna, jer je, kosovsko pravosuđe nedovoljno efikasno i sporo.

"Čak i razni verodostojni lokalni i međunarodni izveštaji navode da je naše pravosuđe i dalje neefikasno i sporo. Reforma je neophodna, a provera je rešenje. Već pet meseci čekamo Ustavni sud, vreme prolazi i ovo je gubljenje”, zaključio je Kurti.