Kurti: Plan rasta EU mora da ubrza članstvo u Uniji, a fondovi da budu vezani za vrednosti EU

Lideri Zapadnog Balkana u Skoplju
Izvor: "X"/@albinkurti

U Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, a premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da Plan rasta EU i zajedničko regionalno tržište Berlinskog procesa moraju ubrzati članstvo u Uniji, a da fondovi EU moraju biti vezani za evropske vrednosti.

"Okupljeni u Skoplju na sastanku „Zapadni Balkan u susretu sa EU“ u okviru šestorke Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o planu rasta Evropske unije sa EU i SAD. Naglasio sam da plan rasta EU i zajedničko regionalno tržište Berlinskog procesa moraju ubrzati članstvo u EU, a fondovi EU moraju biti vezani za vrednosti EU", naveo je Kurti na društvenoj mreži "X".

Domaćin susreta je makedonski premijer Dmitar Kovačevski.

Predviđena je panel diskusija lidera, kojoj će osim Kovačevskog, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Aljbin Kurti, dok će se putem video poruke obratiti predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku će prisustvovati i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen.

Sinoć je za lidere okupljene u Skoplju premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski priredio radnu večeru.