Kovačevski uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana: Regionu mesto u EU

Lideri Zapadnog Balkana u Skoplju
Izvor: Twitter

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ugostio je večeras na radnoj večeri lidere regiona uoči njihovog sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima SAD i EU posvećenom Planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija. Predsednik Crne Gore Jakov Milatović otkazao je učešće, zbog, kako je naveo "nepredviđenih obaveza". 

Kovačevski je na na društvenoj mreži "X" istakao da su njegovi gosti potvrdili stavove o integraciji regiona u EU.

"Uoči sutrašnjeg sastanka lidera u Skoplju, posvećenog Planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija, večeras smo u prijateljskoj atmosferi sa liderima Zapadnog Balkana potvrdili stavove o integraciji regiona u EU", naveo je Kovačevski.

Ocenio je da je svim državama regiona mesto u EU.

"Mesto svih država regiona je u EU i mi imamo neophodan liderski potencijal da donosimo smele odluke za bolju budućnost. Svima nama – i na Zapadnom Balkanu i u Evropi – trebaju jedinstvo i stabilnost", zaključio je Kovačevski.

Sutrašnjem sastanku neće prisustvovati predsednik Crne Gore Jakov Milatović, zbog, kako je naveo "nepredviđenih obaveza". 

"Naime, ranije prihvaćen poziv premijera Sjeverne Makedonije morao sam otkazati zbog nepredviđenih obaveza. Uzimajući u obzir važnost događaja, Kabinet Predsjednika uputio je 17.01.2024. godine dopis MVP sa predlogom da na konferenciji učestvuje predstavnik Vlade Crne Gore. Vlada je zatim na sjednici održanoj 18.01.2024. godine uvažila moju sugestiju i odredila adekvatan nivo predstavljanja države na pomenutom događaju, napisao je Milatović na platformi "X".