Kurti: Posle 11 godina povećana minimalna zarada

Aljbin Kurti u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je nakon usvajanja nacrta zakona o minimalnoj zaradi da je dobra vest da je minimalna zarada povećana na 264 evra i da su građani oslobođeni od poreza na dohodak do visine minimalne plate.

Kurti je na Fejsbuku napisao da više od 100.000 radnika u privatnom sektoru koristi povećanje od preko 100 odsto, dok 380.000 radnika u javnom i privatnom sektoru koristi oslobađanje od poreza na dohodak do visine minimalne zarade.

„Preko 100.000 radnika u privatnom sektoru koristi povećanje od preko 100 odsto, odnosno preko 50 odsto mesečne zarade, dok ukupno 380.000 radnika u privatnom i javnom sektoru ima pravo na oslobađanje od poreza na dohodak do visine minimalne zarade. Pored povećanja minimalne zarade prvi put posle 11 godina, podižemo minimalnu zaradu. U međuvremenu, pomeramo prag poreske stope sa 80 evra na 250 evra“, napisao je Kurti.

On je takođe čestitao novoizabranim članovima Antimonopolskog tela rekavši da je ovo prvi put da je žena na čelu ove komisije.

„Ova institucija je od velikog značaja u zaštiti slobodne i efikasne konkurencije u zemlji. Njen značaj je još veći sada kada se suočavamo sa periodom inflacije“, rekao je on.

Kurti je najavio da će usvajanjem Nacrta zakona o pravosudnom ispitu prvi put ovaj ispit moći da polažu i Albanci iz Preševa, Medveđe i Bujanovca.