Kurti pozvao pet zemalja EU da hitno priznaju Kosovo

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je pet zemalja Evropske unije, koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, da to pod hitno urade, prenosi Reporteri.

Na sednici Skupštine na kojoj je usvojena rezolucija o podršci ukrajinskom narodu Kurti je rekao da ukoliko svet pažljivo ne odgovori na napad Rusije na Ukrajinu, budućnost svih će biti ugrožena.

Najavio je da će u skladu sa novonastalim okolnostima biti ubrzana prijava Kosova u EU, Savet Evrope i druge međunarodne mehanizme.

"Mi smo protiv svih stvari koje mogu doneti gubitak života. Ukrajinci nisu tražili ovu borbu, ali ako prestanu da se bore, nestaće. Mi smo miroljubivi i slobodni ljudi, zato se i pronalazimo u njihovom herojstvu. Dobro znamo cenu slobode. Ako svet ne deluje ujedinjeno, budućnost svakog od nas je u pitanju", rekao je Kurti.

Kurti dodaje da je prošlo dosta vremena otkako je podignuta uzbuna zbog "agresivnog komšije koji se nije pokajao za počinjene zločine".

On je ponovio da su zbog svega toga formirali Fond za bezbednosti i pozvao je sve građane da daju svoj doprinos koliko mogu. 

"Pozivamo pet država EU da priznaju ovu realnost hitnim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Nezavisnost Kosova je primer koji uzima u obzir vekovnu nepravdu i genocid Srbije nad našim narodom", rekao je Kurti.