Kurti: Priznanje samo prvi korak u prijateljstvu albanskog i izraelskog naroda, Kosovo domovina Jevreja

kurti
Izvor: Kosovo Online

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da je priznanje Kosova od strane Izraela samo prvi korak u prijateljstvu albanskog i izraelskog naroda, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je na ceremoniji povodom jevrejske Nove godine čestitao svim Jevrejima širom sveta praznik, dok je onima na Kosovu i u Albaniji poručio da bi trebalo da se osećaju kao kod kuće.

Priznajući da ne zna hebrejski, istakao je ipak da zna značenje pozdrava izrečenog na ovaj praznik.

"Čuo sam da je jedna od želja koju zaželite na ovaj praznik 'neka ova nova godina bude slatka za sve'. Tačno je da je nakon godinu dana sa toliko izazova zbog pandemije celom svetu potrebna slađa godina", naglasio je Kurti.

Prema njegovim rečima, priznanje između Izraela i Kosova je samo prvi korak u prijateljstvu albanskog i izraelskog naroda.

"Tokom Drugog svetskog rata, mnogi se sećaju pomoći koju su Albanci pružali Jevrejima, ali takođe tokom i posle rata na Kosovu, Izrael i mnoge druge zemlje su dočekale naše izbeglice i poslale humanitarnu pomoć i bile su politički posvećene pravdi. Prošlost nas uči da radimo zajedno za mir i da zaštitimo čovečanstvo pred bilo kakvim nasiljem koje nam preti", poručio je Kurti.

Bivši kosovski premijer je naveo i da je ovaj praznik ujedno i spomen za prva dva čoveka i da zbog toga narode treba povezati u prijateljstvo, uprkos razlikama u jeziku i kulturi.

"Roš Hašana - to je obeležavanje stvaranja prvih ljudi, Adama i Eve. Ova priča nas podseća na uverenje da smo svi deo iste porodice. Rase i nacije, jezici i kulture ne bi trebalo da nas nateraju da zaboravimo ovo, da smo prijateljski raspoloženi jedni s drugima", istakao je Kurti.

Lider Samoopredeljenja je poručio da iako Kosovo izgleda malo i siromašno i ne može da ponudi mnogo Izraelu i drugim zemljama, ono nudi otvoreno srce za napredak prijateljstva u svim sferama.

"Kosovo je domovina Jevreja. Jevreji ovde imaju prava kao ja i kao drugi. Osećajte se na Kosovu kao u svojoj zemlji", naglasio je Kurti.

Povodom proslave jevrejske Nove godine u Prištini izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se građanima Kosova pismom u kome je čestitao na postignutim rezultatima, iako su mediji u Prištini ovih dana najavljivali da će se Netanjahu obratiti građanima Kosova video porukom. 

Ceremoniji su prisustovali i predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani.