Kurti: Put Prizren-Tetovo regionalni projekat, pomaže razvoju Kosova i Severne Makedonije

Aljbin Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas, tokom posete Tetovu, da je put Prizren-Tetovo, kao regionalni projekat, veoma važan za područja sa "obe strane granice" i doprinosi razvoju i Kosova i Severne Makedonije.

Kurti je danas, tokom posete Tetovu, prisustvovao otvaranju puta koji povezuje sela Selce i Vice.

On je tom prilikom ukazao na značaj promocije planinskog turizma u okolini Tetova, kao i Prizrena na Kosovu, čemu bi posebno doprineo novi put, navodeći da ekonomski razvoj podrazumeva i razvoj u ruralnim, a ne samo u urbanim područjima, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Kako je naveo, put Prizren-Tetovo veoma je važan za "područja sa obe strane granice".

Novac koji bi trebalo da se uloži u taj put nije veliki, kazao je Kurti, ističući da će se mnogo više dobiti od te investicije.

Naglasio je i da je taj projekat regionalan i da pomaže u razvoju Kosova i Severne Makedonije.

Zamenik ministra za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Hisen Durmiši rekao je da je put Prizren-Tetovo jedan od prioriteta Vlade Kosova, zbog čega je odmah potpisan sporazum sa Vladom Severne Makedonije.

Dodao je da je za put odabrana varijanta sa tunelom, duga više od 6,4 kilometara.

Durmiši je rekao da je put Prizren-Tetovo dobrodošao sa obe strane i da će biti dobra prilika za razvoj planinskog turizma

Gradonačelnik Tetova Biljal Kasami rekao je da mu je čast što je zajedno sa premijerom Kosova otvorio puta između dva sela, kako kaže, investiciju od posebnog značaja.

Dodao je da će opština Tetovo nastaviti sa ulaganjima, kako bi bila važna osovina planinskog turizma između dve zemlje, Severne Makedonije i Kosovo, te zahvalio Kurtiju i vladi na zalaganju u povezivanju Tetova sa Prizrenom.