Kurti: Rusija može da proširi rat na Balkan preko Beograda i Republike Srpske

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin bio u iskušenju da proširi rat dalje od Ukrajine, a po oceni Kurtija, najugroženiji region je Zapadni Balkan. Rusija bi tu, kako je rekao Kurti, mogla da proširi rat i bez upotrebe svoje vojne moći, preko Beograda i Republike Srpske, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je ove ocene izneo u intervjuu za francuski "Mond".

“Tri su regiona u opasnosti. Moldavija, jer pokušavajući da enklaviraju Ukrajinu i uskrate joj izlaz na Crno more, Rusi će sa Krima preko Odese ići u Pridnjestrovlje. Druga je Gruzija. Južna Osetija i Abhazija su anektirane 2008. godine, godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Treći front za koji strahujem je Zapadni Balkan. I on me najviše brine, ne samo zbog toga što ima veze sa mojom zemljom. Jer, u slučaju Moldavije i Gruzije, Kremlj mora da izdvoji deo svoje vojne moći za nova ratišta dok u slučaju Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine može da podugovara preko Beograda i Republike Srpske. Rusija bi mogla da proširi rat bez potrebe da koristi svoje vojne rezerve”, rekao je Kurti.

On je dodao da ruski predsednik pominje intervenciju NATO-a na Kosovu kao presedan da bi opravdao agresiju svoje zemlje na Ukrajinu.

„Nažalost ovde imamo i organizacije srpske ekstremne desnice, koje su jednom nogom u Beogradu, a drugom u Moskvi. Napominjem da je Putin jednom mesečno spominjao „presedan“ Kosova (NATO intervencija 1999.), a sada to čini svaki drugi dan da bi opravdao svoju hegemonističku politiku u Ukrajini, a možda i negde drugde. Ovo možemo nazvati ruskom invazijom ili čak vojnom agresijom. Možemo nazvati i ruskim imperijalizmom ali ono što vidim je i fašizam", rekao je Kurti.

On je takođe naveo da su veze između Rusije i Srbije mnogo jače nego što ljudi zamišljaju.

Kako je rekao, Kosovo traži integraciju u NATO, jer su tako bezbedniji. Naveo je da je Kosovo na vežbi "Defender Europe 21" učestvovalo sa 330 vojnika, dok je Srbija "trenirala sa Rusima".

"Međunarodna zajednica je kod nas intervenisala jer je htela da spreči ponavljanje genocida u Bosni. Mi sada tražimo punu integraciju u Atlantski savez jer verujemo da smo sigurniji ako smo deo njega. Zato smo učestvovali sa 330 vojnika u vežbi „Defender Europe 21". Istovremeno, Srbija je sa Rusijom učestvovala u vežbi pod nazivom „Slovenski štit". To pokazuje sve", rekao je Kurti.