Kurti sa ambasadorima Kvinte o registarskim tablicama i energetskom sporazumu

Kurti sa Suniogom i ambasadorima KVINT-e
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti se zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, sastao ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomašom Suniogom sa kojima je razgovarao o registarskim tablicama i energetskom sporazumu, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju kabineta premijera, tokom sastanka razgovarano je o nastavku saradnje i koordinacije između Kosova i predstavnika Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije.

„Razgovarano je i o političkim kretanjima u zemlji i političkoj situaciji u regionu. Razgovarano je o procesima i pitanjima vezanim za dijalog između Kosova i Srbije, kao io drugim srodnim temama“, kaže se u saopštenju.

Kurti je ponovio „da je Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg građani obe zemlje treba da imaju koristi, kroz pravno obavezujući sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje.

Razgovarano je o sporazumu o registarskim tablicama, koji je istekao 21. aprila ove godine, kao i o predlogu Vlade Kosova da se pozabavi pitanjem registarskih tablica“, navodi se u saopštenju.

„Razgovarali smo i o sporazumu o sprovođenju energetske mape puta prema sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Istaknuta je posvećenost Vlade u sprovođenju mape puta, kako bi se zaokružio nasleđeni problem, snabdevanje i plaćanje energetike u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Istaknuto je da će ovim sporazumom budžet Republike Kosovo biti ušteđen sa desetinama miliona evra godišnje, uplaćenih ranije za pokrivanje energetskih troškova opština na severu Kosova“, kaže se na kraju.