Kurti sa japanskim investitorima o mogućnostima poslovanja na Kosovu

Kurti
Izvor: Klan Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se u Japanu sa predstavnicima srednjih i velikih preduzeća u okviru Ekonomskog foruma u ​​organizaciji Japanskog instituta za strana ulaganja, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je tokom obraćanja izrazio zahvalnost naroda Kosova na kontinuiranoj podršci koju Japan daje Kosovu u razvoju mnogih važnih sektora.

Kako je saopštila Vlada Kosova, Kurti, ministar finansija Hekuran Murati i ambasador Kosova u Japanu Sabrija Kičmarija predstavili su prednosti Kosova.

"Predstavnici privrede na ovom forumu upoznati su sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i najnovijim ekonomskim i demokratskim pokazateljima zemlje. Premijer Kurti i ministar Murati predstavili su pred njima glavne karakteristike zemlje i zašto čine Kosovo privlačnim mestom za strane investicije. Između ostalog, izdvojili su geografski položaj Kosova, mladu populaciju i mladu i talentovanu radnu snagu", navodi se u saopštenju Vlade.

Kurti je pozvao kompanije da posete Kosovo i istraže mogućnosti ulaganja koje Kosovo nudi.

Opozicija, kao i mnogi politički analitičari na Kosovu ne slažu se sa Kurtijevim tvrdnjama da je za vreme njegove vladavine Kosovo napredovalo i da beleži ekonomski rast. Visoka stopa inflacije, kao i energetska kriza jedan su od glavnih razloga zbog kojih poznavaoci prilika smatraju da Kurti prikriva realno stanje na Kosovu.

Stručnjaci smatraju i da Kurtijeve izjave o ratu i sukobima odbijaju strane investitore, a iz Asocijacije kosovskih opština upozoravaju da su se ove godine u svim kosovskim opštinama smanjile kapitalne investicije.

Guverner Centralne banke Кosova Fehmi Mehmeti rekao je da je ekonomski rast Kosova ove godine oko 3,7 odsto, i na taj način potpuno demantovao nedavnu tvrdnju premijera Aljbina Kurtija o rastu od 4,9 odsto.