Kurti: Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu

Aljbin Kurti
Izvor: Klan Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da je Kosovo napredovalo u vladavini prava, međunarodnim izveštajima, a prema njegovim rečima, zabeležen je i ekonomski rast, kao i da je trenutno Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je drugog dana boravka u Japanu na konferenciji za novinare u Klubu stranih dopisnika Japanagovorio o dostignućima Vlade, navodeći napredak Kosova u međunarodnim izveštajima kao što su "Transparensi internešenel", "Reporteri bez granica" i "Svetski projekat pravde".

"Kosovo je najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu. Prošle godine Kosovo je zabeležilo privredni rast od 10,7 odsto, dok se ove godine po prvi put očekuje da će izvoz premašiti cifru od milijardu evra“, izjavio je Kurti.

Kurti je dodao da je Kosovo pozdan partner.

"Učešćem u vežbi NATO 'Difender Jurop 2021' sa 26 drugih zemalja, uvođenjem sankcija Rusiji, smeštajem preko 1.800 avganistanskih izbeglica i devet novinara iz Ukrajine, Kosovo se pokazalo kao pouzdan partner i lojalan saveznik u međunarodnoj areni", naglasio je on.

Kurti je dodao da Kosovo i Japan moraju ostati posvećeni demokratskoj vlasti.

"Zbog bliske veze i kontinuirane saradnje Srbije i Rusije, kao i opasnost koju predstavljaju po region, Kosovo i Japan imaju posebnu vezu kao dve zemlje koje su posvećene demokratskoj vlasti, ali i koje se suočavaju sa autokratskim režimima u regionima.", izjavio je Kurti.

Inače, brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu, kao i opozicija, ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vreme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo svakodnevne višesatne restrikcije struje za domaćinstva.

Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 evra na mesečnom nivou. U štrajku su, od 25 avgusta ove godine i zaposleni u javnoj upravi, što izaziva mnogo administrativnih problema za građane Kosova.

Istovremeno, ugledni univerzitetski profesor i politički analitičar Miljazim Krasnići govoreći o aktuelnoj krizi sa štrajkom prosvetara na Kosovu, naglasio je da Kurtijevi postupci imaju političku pozadinu.

"Kurti želi da pobedi sve one grupe koje je okarakterisao kao 'PAN grupe' i objavio je neku vrstu rata mnogima, kao što su zdravstveni radnici, nastavnici, veterani", rekao je Krasnići.

On je naglasio da je Pokret Samoopredeljenje na čelu sa Aljbinom Kurtijem specijalista za propagandu i medijsko ratovanje, jer je, kako kaže, tim putem i došao na vlast.

Nema saglasnosti analitičara ni oko Kurtijevog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Zamerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Nerešenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Takođe vlasti u Prištini juče su ponovo zabranile ulazak na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, iako po važećim sporazumima ima obavezu da mu omogući slobodno kretanje preko administrativnih prelaza.