Kurti sa Rotom: Kosovo posvećeno dijalogu i implementaciji Osnovnog sporazuma

Kurti i Rot
Izvor: Twitter/Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurtisasato se danas sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihaelom Rotom kome se zahvalio na podršci demokratskim reformama i napretku Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti sasato se danas sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihaelom Rotom, kojem je zahvalio na podršci demokratskim reformama i napretku Kosova.

Na sastanku je bilo reči o reformama Vlade, trenutnoj situaciji u zemlji, dijalogu uz posredovanje Evropske unije i sledećem sastanku na visokom nivou, 14. septembra u Briselu,  kao i o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i Evropsku uniju, navodi se u saopštenju vlade.

Kurti i Rot su razgovarali i o odnosima Kosova i Nemačke, ističući da su pokazatelji da se ti odnosi produbljivanju rast trgovinske razmene i stranih investicija.

Od 2021. do 2022. kosovski izvoz u Nemačku porastao je za 42 odsto, dok su nemačke investicije na Kosovu porasle za 60 procenata.

Kurti je obavestio Rota o “opštem napretku, sa akcentom na najnovije makroekonomske pokazatelje i glavna dostignuća vlade”.

Zahvalio je Rotu na kontinuiranoj podršci Nemačke, ali i njegovoj ličnoj, jer je, Rot bio jedan od prvih potpisnika zajedničkog pisma 10 šefova parlamentarnih odbora za spoljnu politiku 16 zemalja, u kome je izražena podrška Kosovu i upućen poziv na oštriji pristup Srbiji.

Rot je izrazio zahvalnost na gostoprimstvu i dobroj saradnji, pružajući dalju podršku Kosovu.

Kurti je na i Tviteru naveo da je na sastanku ponovio punu posvećenost Kosova dijalogu.

“Takođe sam ponovio našu posvećenost dijalogu i punoj implementaciji Osnovnog sporazuma”, rekao je Kurti.