Kurti sa studentima iz Amsterdama o situaciji na severu Kosova

Aljbin Kurti Vlada Kosova
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti ugostio je danas grupu studenata sa Univerziteta u Amsterdamu, koji borave u poseti Kosovu, kojima je govorio o aktuelnoj situaciji na severu.

Kako se navodi u saopštenju vlade, Kurti je grupi od više od 25 studenata govorio o najnovijim dešavanjima na Kosovu, sa akcentom na situaciji u četiri opštine na severu i odnosima sa Srbijom, te o "agresiji u sredu povodom kidnapovanja trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga", o procesu dijaloga uz posredovanje EU i o Osnovnom sporazumu i Aneksu o implementaciji.

On je ukazao na vidljiva poboljšanja u borbi protiv korupcije, vladavini prava, građanskim slobodama i razvoju demokratije na Kosovu.

Kurti je istakao i da o svim ovim pomacima svedoče međunarodni izveštaji različitih organizacija, poput Transparensi internešenela, Fridom hausa i Reportera bez granica.

On je naveo i da je u ovogodišnjem budžetu posebna pažnja posvećena zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi i odbrani.

Ukazao je na, kako se navodi, dosadašnji ekonomski napredak u mandatu njegove vlade, dodajući da su strane investicije udvostručene, a poreski prihodi povećani za više od 60 odsto.