Kurti: Sećanje na Skenderbega kao branioca slobode inspiriše naše državno-političko delovanje

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Đurađ Kastriot-Skenderbeg istorijski dokaz Albanaca celom svetu, da je sloboda najvažnija vrednost čoveka i naroda.

"On je ikona albanskog identiteta, dostojan simbol vitalnosti našeg naroda i naše želje za slobodom! Zastava našeg naroda i danas sa ponosom nosi svoju simboliku", poručio je Kurti na Fejbuku povodom obeležavanja dana rođenja Skenderbega.

Kurti je dodao da je Skenderbeg istorijski dokaz da je sloboda najvažnija vrednost čoveka i naroda.

"Kada je sloboda narušena, narod je bačen u oslobodilački rat sa svime što ima, uprkos najvećoj moći osvajača. To je dokazano u XX veku naporima albanskog naroda za oslobođenje i nacionalno jedinstvo, posebno epopejom OVK. Nažalost, sloboda naroda ponovo je ugrožena u drugoj deceniji XXI veka, u vreme kada se činilo da težnje za mirom i dugoročnim prosperitetom kontinenta postaju stvarnost. Opasnosti po narodnu slobodu i suverenitet ne izostaju ni na našim prostorima. Dakle, naše sećanje na Skenderbega kao branioca slobode svog naroda i Zapada u uslovima XV veka je aktuelan i inspiriše naše državno-političko delovanje", poručio je Kurti.