Kurti: Sindikalci odbili predloge o prekidu štrajka u prosveti zbog antivladinog besa 

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti je neke od štrajkača u prosveti nazvao "sindikalistima PAN-a", nekadašnje koalicije kosovske vlade koju je predvodio Ramuš Haradinaj, poručivši da je obrazovanje na Kosovu talac i da su svi predozi o prekidu štrajka odbijeni zbog "anivladinog besa", prenosi Koha. 

"Radi se o nekoj vrsti antivladinog besa. Kurs protiv Vlade napretka i nade, sindikalaca PAN-a čiji je sat zaustavljen 5. juna 2017. Tu sindikalcima PAN-a ostaje vreme i žele da služe PAN-u u opoziciji, čineći štrajk oružjem protiv Vlade", rekao je Kurti novinarima nakon glasanja na stranačkim izborima Pokreta Samoopredeljenje u jednoj školi u Prištini. 

Kurtiju je naveo da su sve ponude koje je dala Vlada sindikati odbili i pozvao na početak nastave.

"Nastava treba da počne što pre. Želimo da čas počne, trebalo je da počne 1. septembra. Ubeđen sam da deca žele da idu u školu, roditelji žele da deca idu u školama, a nastavnici žele da predaju u školama. Ne želimo da se država bojkotuje, jer škola je država. Sve naše ponude Štrajkačkom veću i Sindikatu obrazovanja su odbijene. Žalosno je kako je obrazovanje na Kosovu talac, po mom snažnom utisku, svi sastanci koje sam imao", kaže Kurti. 

On je rekao da je paket pomoći za borbu protiv inflacije, vredan 150 miliona evra, 50 odsto veći od vojnog budžeta za godinu dana.

Kurti je naveo i da je u javnoj raspravi i Zakon o platama, a da će Vlada nastaviti da pomaže.

Nedavno je zamenik predsednika kosovske skupštine i poslanik DPK Enver Hodžaj izjavio je da vlada Aljbina Kurtija ne želi sporazum sa nastavnicima o prekidu štrajka u prosveti, već želi njihovo potčivanje. 

Hodžaj je pre dva dana naveo "da se navršavaju četiri nedelje kako je 320.000 učenika i 23.000 nastavnika izgubilo 23 dana nastave od 185 dana školske godine i da je do danas izgubljeno više od 2.100.000 sati rada za nastavnike i učenike".

A, nakon štrajka Sindikata prosvete, trebalo bi da usledi i štrajk organizovan od strane privatnog sektora zbog diskriminacije iz paketa pomoći privatnicima, najavio je predsednik Unije sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi.