Kurti: Srbija ne sme da napadne Kosovo, naš otpor bi bio uspešan

Aljbin Kurti
Izvor: Printscreen, N1

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se ne boji vojne intervencije Srbije na Kosovo iako ne isključuje tu mogućnost i dodao da bi u tom slučaju "otpor bio uspešan" i da računa na NATO, SAD i EU. Za razliku od Kosova, rekao je Kurti za N1 BiH, Srbija bi "računala na Rusiju i Kinu".

Kurti je rekao da bi mnogo srpskih generala i zvaničnika volelo da se Kosovo napadne, ali da ne smeju.

"To ne znači da se ne nadaju novim okolnostima u budućnosti kada bi mogli da napadnu. Srbija zna da situacija nije kao pre 20 godina. Naš otpor bi u u tom slučaju bio uspešan", rekao je Kurti.

Kurti je kazao da je nekoliko meseci pre početka sukoba u Ukrajini, u septrembru 2021. godine, ministar odbrane Srbije zajedno sa ruskim ambasadorom došao su na granicu Kosova gde su obišli vojne snage Srbije. 

“Mi smo tada bili u redovnim kontaktima sa NATO i Kforom jer je Srbija htela daa pošalje poruku kako zajedno sa Rusijom može ponovo da okupira Kosovo. Poslednjih meseci dobili su oružje od Kine. Znači Srbija računa na Rusiju i Kinu, a kada oni na njih računaju onda i mi računamo na NATO, SAD i EU", naveo je Kurti.

On je ponovio da Srbija “neće smeti” da napravi ofanzivu iako to ne isključuje apsolutno jer, tvrdi on, Srbija "ima 48 baza oko granice".

"Jedan od razloga zašto Srbija kaže da neće priznati Kosovo je jer želi da ima što bolje odnose sa Rusijom i Kinom. Kada Srbija ovo govori to ne poručuje nama nego Rusiji jer želi da kaže Moskvi da će nastaviti da bude njena gubernija iako prima novac EU", zaključio je Kurti.