Kurti: Dijalog nije među moja tri prioriteta, ne sviđa mi se sve u vezi francusko-nemačkog predloga

Kurti Skupština
Izvor: Lajmi

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da dijalog sa Srbijom nije među njegovim prioritetima, prenosi Reporteri.

Kurti je istakao da ima zamenika koji se bavi evropskim integracijama, razvojem i dijalogom.

"Dijalog sa Srbijom nije u prva tri prioriteta, imam i zamenika koji se bavi evropskim integracijama, razvojem i dijalogom. Obim posla koji obavljam kao i moje zalaganje nije ono što se vidi na televiziji, možda se čini da je to samo dijalog, ali nije tako", kaže Kurti.

Dodaje da Kosovo želi konačan, stvarni sporazum, sa uzajamnim priznanjem u centru.

"Potreban nam je sporazum koji je pravno obavezujući prema Bečkoj konvenciji. Tačno je da smo se protivili dijalogu, ali zbog ono što je bio", dodao je.

On je tokom interpelacije u Skupštini Kosova rekao da dokument francusko-nemačkog predloga smatra dobrom osnovom za razgovor ali da mu se u njemu ne sviđa sve.

"Predlog EU uz podršku Francuske, Nemačke i SAD smatram dobrom osnovom da o tome razgovaramo, ali nije prihvaćen niti dozvoljen. Ne sviđa mi se sve tamo, ima mnogo toga o čemu treba da se razgovara. Ono što nikada nisam prihvatio tokom ovog procesa sa Srbijom, od 33 sporazuma doneta u Briselu je Zajednica srpskih opština . Bilo koji drugi predlog nije važan kao ZSO", rekao je Kurti

Istakao je da mu je teško da razgovara sa opozicijom koja kaže da ih ne zanimaju putevi koji se rade na severu Kosova.

"S jedne strane kažu da ih nije briga za nas, a onda kažu da je to strategija, ali ne samo to, poslanik DPK Abeljard Tahiri je rekao da nemamo toliko policajaca da možemo da popunimo zgrade", kaže Kurti.

Kurti je dodao i da se slaže sa poslanikom Enverom Hodžajem koji je rekao da nam je potrebna zatvorena sednica, jer ima „poslanika koji pričaju nepovezano“.

Kurti se obratio opoziciji u Skupštini poručivši im da ne šire dezinformacije jer kosovska policija po zakonu radi i na severu Kosova.

"Nemojte širiti dezinformacije govoreći da je kosovska policija zaustavljena, kosovsku policiju nema ko da zaustavi", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da koliko je bila istinita zakletva bivših poslanika pokazuje njihova poslednja akcija, gde su posle ostavke položili novu a ne dolaze na sednice nazvavši to strategijom.

"Zakletva koju su položili je strateška akcija u borbi protiv naše države. Dakle, ne vredi podsećati na prošlost u kojoj su Srbi u institucijama polagali zakletvu, danas se zna koliko je zakletva bila istinita", rekao je Kurti i dodao da ne treba u nju svrstati sve Srbe pošto, kako je dodao, ima mnogo Srba koji danas rade zajedno sa Albancima.