Kurti: Srbija želi da situacija eskalira

Kurti i Svečlja na konferenciji za medije
Izvor: Koha ditore

Kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja održali su konferenciju za novinare povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova.

Aljbin Kurti je na početku konferencije izjavio da su poslednji na severu uzrokovani provokativnim izjavama iz Beograda.

Danas je u Zubinom Potoku zapaljena zgrada Centra za registraciju vozila, dok je pokušan napad i u Zvečanu, piše Koha.

Kurti je rekao da su se incidenti dogodili šestog dana napetosti na severu, pošto su Srbi blokirali prelaze u Brnjaku i Jarinju, a nakon što je Vlada Kosova počela primenjivati ​​reciprocitet za registarske tablice iz Srbije. Vlada Srbije primenjuje ovu meru za registarske tablice Kosova više od 10 godina.
 

"Srbija izaziva ozbiljan sukob, želi da situacija eskalira. Pozitivno smo odgovorili na poziv Brisela na razgovore, pa su izazvali takve provokacije, opstrukcije i blokade, uključujući i napade, jer je to jedini način da strah i haos opstanu", rekao je Kurti.

Naglasio je da se građani na severu, bez obzira na pripadnost, ne bi trebalo da se plaše i pozvao ih je da poštuju zakon.

"Danas je dokazano da imamo granične prelaze jer imamo Specijalne jedinice policije. Naše jedinice štite i granične prelaze i policiju. Šesti dan nema incidenata na graničnim prelazima. Tamo gde nije bilo policije postoji opasnost od incidenata. Šestog dana sprovođenja mera nakon odluke Vlade i bez incidenata, e to se desilo jer je tamo kosovska policija. Desetine hiljada građana došlo je sa teritorije Srbije u Republiku Kosovo, čini se da su piromani iz Beograda ovde zabrinuti. Moral pripadnika policije nikada nije bio veći, a njihov profesionalizam je takođe visok", naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da će specijalne jedinice policije ostati na severu dok "opasnost ne prestane".

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je rekao da se odluka o privremenim registarskim tablicama sprovodi na celoj teritoriji Kosova i da je do sada izdato preko 9 hiljada privremenih registarskih oznaka.

"Na prelazima se radi  sedam dana u sedmici, a u centri za registraciju za vikend nisu otvoreni. Danas nakon ponoći u kriminalnom činu spaljen je centar u Zubinom Potoku i istovremeno su bačene dve ručne bombe u registracioni centar u Zvečanu. Uprava za teške zločine iz Uprave policije Kosova istražuje slučaj i očekujemo brze rezultate iz ovih istraga ”, rekao je Svečlja.

Naglasio je da su dva puta koja vode prema Brnjaku i Jarinju blokirana za automobile.

"Imamo dokaze da razne institucije u Srbiji vrše pritisak na naše građane da se pridruže protestima i da te inicijative propadaju", dodao je Svečlja.

Ministar unutarnjih poslova Kosova je izjavio i da se se zalaže za poštovanje zakona i da će nastaviti "uprkos destruktivnim radnjama s kojima se suočavamo, pozivamo građane da ne nasedaju na razne provokacije", prenosi Koha.

Kurti je izjavio i da su imali ponudu međunarodnih partnera da odu u Brisel na razgovor, ali je to Beograd odbio, rekavši da uslove Srbije "ne možemo prihvatiti".

„Vi vrlo dobro znate moj stav o formiranju Zajednice srpskih opština, i znate da u Ustavu Kosova nema osnova za formiranje te asocijacije, a imate i odluku suda o poglavlju 7 Briselskog sporazuma koji je potpisala tadašnja vlada Kosova. Policija je mehanizam države koji sprovodi zakon, u Srbiji je hibridni režim i nije demokratski, naravno da se ne iznenađujemo lako pred takvim protivnikom. Mislim da međunarodni akteri moraju shvatiti da Srbiju ne zanima otvoren dijalog i dobrosusedski odnosi" , naglasio je Kurti.

Na pitanje o najnovijim odlukama, ministar Svečlja je rekao da su zasnovane na zakonu i profesionalizmu te da su međunarodni partneri unapred obavešteni.

„To je bilo poznato jer je 15. septembra istekao rok za sporazum o registarskim tablicama. Ne postoji pravni razlog koji sprečava policijske jedinice da ispune sve svoje obaveze", rekao je Svečlja na konferenciji za medije.

Moi
25. Septembar 2021.
Bravo Kurti
Ja
25. Septembar 2021.
Kosovo je srbija u svoju zemlju !!!!
којот мирковски
25. Septembar 2021.
Чуј хибридни режим... Па чак и да јесте то је само режим такав, не и држава као што је случај код вас на тзв. независном Косову. Ви нисте само хибридни режим већ и хибридна држава, ако сте уопште и држава...