Kurti tokom sastanka sa Metom: Ne može da bude "Otvorenog Balkana" kada je Srbija zatvorena za Kosovo

Kurti i Ilir meta.jpg
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na današnjem sastanku sa albanskim predsednikom Ilir Metom ponovio stav da ne može da bude "Otvorenog Balkana" kada je Srbija zatvorena za Kosovo i kada, kako je dodao, ne priznaje diplome, identifikaciona dokumenta, sertifikate i carinske pečate, prenosi Reporteri.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je govoreći o dijalogu Beograda i Prištine istakao da priznanje nezavisnosti Kosova treba da bude u centru tog procesa.

On je zatražio da Albanija zaštiti Kosovo "od srpskih napada u međunarodnim organizacijama i institucijama, posebno u onim u kojima Kosovo nije član".

Govoreći o upravljanju i trenutnoj situaciji sa pandemijom, Kurti je rekao da je tokom novembra bilo šest smrtnih slučajeva obolelih od koronavirusa i da je do sada na Kosovu dato 1.612.000 doza vakcina.

Kurti je naveo da je do sada 57 odsto građana starijih od 16 godina primilo dve doze, a preko 64 odsto njih je vakcinisano jednom dozom.

Kosovski premijer je ponovio da će prema prognozi Centralne banke Kosova za 2021. godinu privredni rast biti od 9,9 odsto.

Govoreći o smeštaju građana Avganistana, Kurti je rekao da je Kosovo primilo 1.341 izbeglicu, ida je još uvek prisutno 650 građana Avganistana, a da je 691 već otišao u druge zemlje.

Razgovarano je o regionalnoj saradnji i novim inicijativama.

Premijer Aljbin Kurti je obavestio albanskog predsednika o pripremama za zajednički sastanak Vlade Republike Kosovo sa Vladom Republike Albanije, koji će biti održan sutra u Elbasanu, gde se očekuje potpisivanje 15 sporazuma.