Kurti u SAD sa Salivanom: Odlučni smo da teritorijalni integritet Kosova ostane netaknut

Džejk Saliven i Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na sastanku sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom naglasio da je Vlada Kosova odlučna da ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost ostanu netaknuti i ponovio da dijalog Kosova i Srbije treba da bude principijelan, da poštuje ravnopravnost strana u razgovorima i da u centru sporazuma ima međusobno priznanje, prenosi Ekonomija onlajn.

Govoreći o bezbednosnom aspektu, Kurti je rekao da je Kosovo spremno da produbi partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima sa SAD i da je posvećeno svom putu ka EU i angažovanju u Programu "Partnerstvo za mir", kao prvom koraku ka članstvu u NATO.

Na sastanku se, kako se navodi, razgovaralo o "invaziji i agresiji u Ukrajini i destabilizujućim naporima Rusije i njenim širenjima u regionu" i o svrstavanju Kosova sa SAD i demokratskim svetom u osudi ruske vojne invazije i agresije u Ukrajini i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Kurti je istakao institucionalnu stabilnost, vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije na Kosovu i zahvalio Salivanu na, kako je naveo, njegovom doprinosu i podršci Kosovu, kao i za trajni mir, dugoročnu stabilnost i regionalnu bezbednost.

Salivan je izrazio zahvalnost za pomoć koju je Vlada Kosova pružila avganistanskim izbeglicama i njihovom privremenom smeštaju na Кosovu.