Kurti: Ujedinjenje Kosova i Albanije nije u skladu sa našim Ustavom

Klan Kosova
Izvor: Klan Kosova

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti u intervjuu za švajcarsk list “Le Temps” rekao je da umesto dijaloga sa Beogradom, želi da se uključi u “unutrašnji” dijalog koji će biti usmeren na kosovske Srbe.

“Želim da se uključim u dijalog usmeren na razvoj sa kosovskim Srbima. Prema svima treba postupati jednako i sa poštovanjem, ali moramo prekinuti glasne fraze poput ‘dijaloga o pomirenju’ ili ‘istorijskog dijaloga’. Zašto, recimo ne ujediniti albanske i srpske poljoprivrednike i razgovarati o osemenjavanju, đubrivu, mašinama, proizvodnji, cenama goriva? Počnimo sa nečim, umesto da ponavljamo ista pitanja o identitetu. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, on treba da se radi u korist stanovništva. Do sada je to imalo veze sa tim ko je šta iz dijaoga dobio, tj. onim što je dobio Vučić , a šta Tači, autokratske vođe koje su se sastajale iza zatvorenih vrata”, rekao je Kurti.

Kako je dodao, nada se i da će ideja razmene teritorija sa Srbijom uskoro biti potpuno “napuštena”.

“Da, nadam se, ali ne prođe nedelja bez da novi stručnjak, grupa mladih stručnjaka, smisli bajkoviti plan koji bi čarobnim štapićem rešio sve problem na Balkanu, vadeći ovu staru ideju iz ormara”, rekao je Kurti.

Ponovio je da tema dijaloga Prištine i Beograda nije jedna od priroriteta za njegovu stranku.

“To je zato što ta tema zauzima šesto ili sedmo mesto među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija, Pravda.. Međutim, voljan sam da napravim kompromis i da dijalog stavim u treći ili četvrti red mojih prioriteta”, rekao je Kurti.

Kada je reč o najavama lidera Alijanse za budućnost Kosova i kandidata te stranke za predsednika Ramuša Haradinaja o ujedinjenju Kosova i Albanije, Kurti je napomenuo da je suština da se na Kosovu poštuju demokratske procedrure, a ujedinjenje nije jedna od njih.

“Kada je Kosovo postalo nezavisno, dobilo je svoj ustav u kome se kaže da jedna suverena država nema pravo da se slobodno ujedinjuje sa drugim državama. Naš suverenitet jeste ograničen, ali kada budemo zaista nezavisni, takođe imamo pravo da se odreknemo te nezavisnosti, na primer da se pridružimo federaciji. Međutim, suštinska stvar je poštovanje demokratskih procedura”, naglasio je Kurti.

 

Ja
16. Februar 2021.
Niko nema poverenja u vas u sve sto je narod doziveo nigde nemoze imati niko poverenja osim u srbe i pravdi srbiji sto nizasta nisu krivi sto je istina i pravda sto se nesme zgaziti !!!!!!!
Dolovac Iljaz
16. Februar 2021.
Sve lijepo i sažeto rečeno bitno je pružit ruku pomirenja i krenut sa ekonomijom zaboravit na mržnju , eliminirati zagovornike nacionalizma koji se ubije stvarajući mržnju radi političkih poena sto je sramno. Treba mislit na budućnost novih generacija koje žele da žive u miru i suživotu.
Lii
17. Februar 2021.
Bravo Kurti