Kurti za AP: Pristup dijalogu sa Srbijom treba promeniti

Aljbin Kurti
Izvor: AP Photo

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je u intervjuu za Asošijeted Pres rekao da bi dijalog sa Srbijom trebalo da bude stabilan i sa drugačijim pristupom, te da treba uzeti u obzir principe i vrednosti uspostavljanja transatlantske dimenzije, prenosi Koha

„Kako bi imali kontinuirani dijalog i konačni sporazum, moramo da promenimo pristup u odnosu na postojeći, koji je bio tipičan za prethodnu administraciju Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Kurti.

Naglasio je da pristup dijalogu treba promeniti, pri čemu se moraju proveravati ne samo interesi i činjenice, već vrednosti i principi.

„Ovo može biti okvir za Evropsku uniju i evroatlantske integracije, kao cilj za obe zemlje“, rekao je Kurti.

Istakao je da će Kosovo biti spremno da se prijavi za status kandidata da postane "deo Evropske unije kao Republika Kosovo".

„S druge strane, verujem da bi EU trebalo da iznese neku vrstu mini-plana za zapadni Balkan, sličan onome što su SAD učinile za Zapadnu Evropu nakon Drugog svetskog rata. Stalno sam ponavljao svojim nemačkim i francuskim prijateljima da nam to dozvole jer šest zemalja Zapadnog Balkana ima EU kao važnog partnera. Istorija nas uči da je Balkan važan za Evropu“, naglasio je lider Pokreta Samoopredeljenje.

Govoreći o albanskoj dijaspori, Kurti je rekao  da će, kada bude bio na čelu vlade, sarađivati sa dijasporom, jer su uspešni albanski biznismeni u inostranstvu.

 „Imamo poseban program koji uključuje našu dijasporu u državne institucije, univerzitete, ali i u poslovni sektor“, dodao je Kurti.