Kurti: Vlada pala jer su želeli brz sporazum o razmeni teritorija

Aljbin Kurti na sednici vlade
Izvor: Kosovo Online

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti ocenio je večeras da je Vlada Kosova pala jer su želeli brzi sporazum u vanrednom stanju o razmeni teritorija, što, kako je naveo, ne može da se uradi sa ovom vladom.

Kurti se u video poruci na Fejsbuk nalogu osvrnuo na rad vlade u prva tri meseca i istakao da je za ova tri meseca svaki dan bio dan promene za Kosovo i njene građane.

Prema njegovim rečima, 6. oktobar je datum linije razdvajanja od bolne prošlosti u svetlu budućnosti i dodao da nikada nije rekao da je promena laka, ali da je moguća.

"Iako se čini da je za mene prošlo puno vremena, entuzijazam 6. oktobra još je svež. Taj datum je dan kada smo napravili liniju razdvajanja od bolne prošlosti u svetlu budućnost, tako da nema vraćanja. Nikada nisam rekao da je promena laka, već da moguća. Ali, protivnicima je promena teža nego nama. Ne razumem ih zbog apsurdnih delovanja, ali, razumem koliko im je teško", poručio je Kurti.

 
Kako je naveo, ova vlada je pala, jer su želeli brzi sporazum u vanrednom stanju o razmeni teritorija, što, prema njegovim rečima, ne može da se uradi sa ovom vladom.
 
Govoreći o pismu koje je predsednik Kosova Hašim Tači uputio Demokratskog savezu Kosova, naveo je da još uvek nepoznato šta je Tači napisao u tom pismu.
 
"Još uvek ne znamo kakav je sporazum sa Srpskom listom. U petak smo videli kako je doneta neustavna uredba. Razumem ceremonijalnog predsednika da želi da završi stvari pre vremena i van zakona, ali mi to ne možemo da prihvatimo ili dopustimo", dodao je Kurti.
 
Prema njegovom mišljenju, umesto da se svi ujedine da bi se borili protiv pretnje koronavirusa, udružili su se da obore vladu, a ocenio je da je politička kriza bila nerazumna i nepotrebna.
 
"Videli smo kako su se neki akteri u zemlji, umesto da se fokusiraju na zajedničku borbu protiv pandemije, borili protiv premijera. Opozicija i predsednik virus nisu videli kao opasnost za građane, već kao priliku da se okoriste. Naš predsednik, opozicija i naš koalicioni partner ujedinili su se da tokom zdravstvene krize dodaju i političku. Politička kriza je bila nerazumna i nepotrebna", poručio je Kurti.

Istakao je da se sa njim, kao premijerom, ne može proglašavati vanredno stanje na Kosovu i da vlada nije pala zbog svog nerada, već upravo, kako je naveo, zbog svog dobrog rada u borbi protiv korupcije.

"Treba da budete ponosni, jer pokazujemo da nam ne nedostaje ni znanje ni volja da napravimo državu kakvu želimo. Ovi meseci su bili puni događaja, a najozbiljniji je bio virus korona. Dobro smo upravljali pandemijom i sprovodili vladin program. Vlada nije pala zbog svog nerada, već upravo zbog svog dobrog rada u borbi protiv korupcije. Kovid-19 nije bio rešenje za građane ili vladu, već realnost sa kojom smo morali da se suočimo. Kriza je mnogo otežala ekonomiji i to se već oseća", naglasio je Kurti.  

On je u videu na Fejsbuk nalogu podsetio na ono što je vlada uradila u ova tri meseca. Spomenuo je smene ambasadora, konzula i odbora koji su, prema njegovim rečima, korumpirani i koji u kontinuitetu rade sa gubicima.

"Smanjili smo broj ministarstava, smanjili smo plate, ukinuli smo funkcije nacionalnih koordinatora. Imamo manju, ali pametniju i efikasniju vladu. Opozvali smo ambasadore i konzule koji su imenovani nelegalno. Našoj zemlji su potrebna priznanja iz sveta, a ne da članovi porodica upoznavaju svet. Smenili smo odbore koji su radili sa gubitkom. Javna preduzeća postala su porodična preduzeća. Ukinuli smo stopostotnu taksu i uveli reciprocitet. Takođe smo odobrili ekspertsku grupu za utvrđivanje principa provere. Prvi put smo organizovali nastavu na daljinu. Dali smo pola miliona evra pomoći Preševu, Medveđi i Bujanovcu", naveo je Kurti.

Komentarišuči napore za formiranje nove kosovske vlade, istakao je da žele da im uskrate ustavno pravo.

"Danas žele da nam uskrate naše pravo istim onim ustavom koji su nekada koristili da daju legitimitet svojim postupcima. Nikada nismo tražili vlast bez izbora. Naši protesti bili su sa namerom da zaustave odluke koje narušavaju suverenitet Kosova", rekao je Kurti i dodao da vlada ima legitimitet kada je zasnovana na osnovu moći glasova.

"Po ovom principu, 8. oktobar 2019. godine je datum kada smo pobedili na izborima, ali imamo i izbore koji su i dobili svoj dan", poručio je Kurti.

Prema njegovim rečima, vlast je dobijena na osnovu pravila propisanih od samog Ustavnog suda, a isti principi ne mogu se menjati "kako vetar duva".

"Ustav je dokument u službi najviših ideala i težnji", ocenio je, pozivajući se na svoj prvi govor kao premijer u parlamentu.

Dodao je da "ljudi svojim slobodnim izborom daju potrebnu vitalnost i potrebno značenje Ustavu i zakonima".

"Mi smo građani koji su se borili večno i kroz istoriju, koji nikada nisu hteli da trpe zarobljeništvo, nismo trpeli ni strane okupatore, ni unutrašnje vladaoce", istakao je Kurti i ponovio da bi sada trebalo da bude fokus na pandemiji, a nakon toga, da se posveti izborima za vladu.