Kurti: Vučić i Lajčak su bili koordinisani u Briselu, od mene je traženo da odmah pređemo na član 10

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na konferenciji za medije u Prištini da poslednja runda dijaloga u Briselu nije bila uspešna zbog Beograda.

Po njegovim rečima Beograd je insistirao na osnivanju ZSO, pre primene Ohridskog sporazuma i dodao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju

"U pozivu na sastanak rečeno je o planu implementacije postignutog sporazuma. Naš predlog je bio zasnovan tome da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije. Obaveza implementacije svakog člana je navedena u aneksu u kome je prikazano da svaki član osnovnog sporazuma mora da se implementira i da strane moraju da ga implementiraju", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da su visoki komesar EU Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav  Lajčak od njega zatražilii da odmah pređe na pregovore u vezi sa članom 10.

"Jasno sam stavio do znanja da se ne možemo dogovoriti bez implementacije članova. Jasno sam vam stavio do znanja da bi sledeći korak trebalo da bude dogovor o planu redosleda. Na sastanku nismo postigli razumevanje", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da je na sastanak 14. septembra otišao sa konkretnim predlogom, koji je bio zasnovan na inkluzivnom načelu, ali da Srbija nije imala predlog i da je tek kasnije od Lajčaka čuo da je i Srbije donela predlog.

"Lajčak i Vučić su izgleda bili koordinisani“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da su Beograd i Priština do sada u Briselu postigli 39 sporazuma, a da se dva odnose na ZSO.

"To je Član 10. Ne mogu da negiram da su moji prethodnici napravili takve sporazume. Ali ne mogu da dozvolim da kreiranje takve Zajednice bude preduslov za implementaciju Osnovnog sporazuma", rekao je Kurti.

Istakao je da pre toga ima postoji važan Član 7, koji se odnosi na srpsku zajednicu na Kosovu.

"Ja sam nudio da pišem Nacrt Statuta za ZSO. Povezujući sa članom 10. ali treba poštovati stubove. Prvi je Ustav i ustavnost i odluka ustavnog suda iz 2015. godine. Drugi stub je pismo Federike Mogerini da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja niti će predstavljati treći nivo vlasti na Kosovu. Treći stub je stav američke vlade preko pisma Dereka Šolea koji govori  o koordinaciji opština sa sprkom većinom", rekao je Kurti navodeći da će napisati Nacrt, ako se sa tim složi predsedni Srbije Aleksandar Vučić.

"Najpre treba duh jednog teksta pa potom slovo teksta. Taj pristup gde mi treba da pišemo razne nacrte i vidimo šta će biti na kraju, neće biti uspešan“, rekao je Kurti.

On je naglasio i da njegova ponuda nije prihvaćena.

"Ne mogu da vam dam kafu bez šolje, defakto priznavanje prvo. Ako hoćete da Zajednica bude takva da ima za pravni i legalni izvor Ustav Srbije. što si došao u Brisle da pregovaraš sa mnom. Mi smo diskutovali o ZSO. Nismo pregovarali o Nacrtu, jer srpska strana ne želi da razovara o duhu i karakteru te ZSO. Žele izvršnu vlasti za ZSO. Od koga bi trebalo te izvršne vlasti da oduzima ZSO, od moje vlade? Od Ahtisarijevih opština? Ako hoćeš izvršnu vlast onda moraš da je oduzimaš negde. Izvršnu vlast na Kosovu ima moja vlada, opštine, Kfor i Euleks", rekao je Kurti.

Ukidanje mera EU povezano sa deeskalacijom

Kurti je istakao i da pitanje mera koje je EU donela prema Kosovu i njihovo eventualno ukidanje ima veza sa deesklaacijom situacije na severu, a ne sa osnovnim sporazumom.

"Deeskalacia se desila u značajnoj meri. Ima više od dva meseca da nema nasilnih incidenata ili nasilnih protetsta. Sve što je traženo od nas mi smo to odradili. Ko je verovao da ćemo imati ovakav mir na severu u septembru", rekao je Kuri.

Kosovski premijer osvrnuo se i na temu prevremenih parlamentarnih izbora.

"Prevremeni izbori na Kosovu ne odgovaraju ni vladi, ni opoziciji. Opoziciji jer će izgubiti, Vladi jer će ostati bez opozicije", dodao je Kurti.