Kurti: Zalažemo se za puni reciprocitet prema Srbiji, uključujući i međusobno priznanje

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se vlada koju predvodi zalaže za puni reciprocitet, kako bi bilo pravde u  odnosima Kosova sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Prema Kurtiju, u okviru punog reciprociteta, trebalo bi da postoji međusobno priznanje između Kosova i Srbije.

"Recirpocitet nije osveta, ali smatramo da je to princip dobrosusedskih odnosa, koncepta jednakosti. Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao vlada, zalagati za potpuni reciprocitet koji bi doneo pravdu u zemlji u smislu naših odnosa, a u okviru ovog reciprociteta uzajamno priznavanje treba da bude centar, odnosno da Srbija prizna Kosovo", rekao je Kurti.

On je odbacio optužbe opozicionih stranaka da šteti odnosima sa SAD zbog otkazivanja projekta gasovoda, a potvrdio je da su u stalnom kontaktu sa američkim MCC.

"Navodi nisu tačni, u kontaktu smo sa MCC, takođe razgovaramo o tome kako je u ovoj fazi najbolje koristiti sredstva koja će nam pomoći u našim energetskim politikama. Dakle, ako smo rekli da nam je potrebno više informacija i studija, to ne znači da smo odbili, ali znači da smo odgovorni. Američka sredstva su dobrodošla i željena, koristiće ih i naša vlada", rekao je Kurti. 

Povodom samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Kurti je rekao da je zainteresovan za sporazume u kojima se Kosovo tretira jednako i od kojih građani imaju koristi.

"Otvoreni smo i spremni za najbolje moguće susedske odnose, gde nas među ovih šest zemalja samo Srbija ne priznaje, a zbog njenog uticaja ni BiH. Zanimljivo je da zemlje Zapadnog Balkana koje su u NATO priznaju Kosovo, pa smo za sporazume u kojima smo jednako tretirani, čak i u pogledu diploma i kvalifikacija, definitivno smo zainteresovani", rekao je Kurti.

Ja
04. Oktobar 2021.
Nemoze da se zatrazi reciprociteti to je zlo i sila napad protiv srbije i to da niko ne dozvoljava trebate rat spreciti to je sila i nesmese teroristima dozvoliti!!!
Tre
04. Oktobar 2021.
Bravo Kurti
tosa
04. Oktobar 2021.
ZSO na prvom mestu i Kurti ce morati da je osnuje. Inace, blokada!
Rado
04. Oktobar 2021.
Prvo ZSO pa nastavag razgovora bez ZSO nema napredka.Vi ste potpisali prihvatili u Briselu i dosta laganja vise evo 8 god sto pre sprovedete ZSO bice bolje za vas.Ako ne EZ ce vas izolovati jos vise i onako sve je na Kosovo u kolapsu.
Rados
04. Oktobar 2021.
Ako Kurti ne dozvoli formiranje ZSO. onda Srbi na Kosovo imaju pravo da sami proglase ZSO.I to je regularno zato sto je to Briselski sporazum potpidan izmedju EZ Srbije i Kosova .Ali Kosovo odbija da sprovede u delo vec 8 godina.Ako je Kosovo moglo da proglasi nezavisnost 2008 god bez referenduma nelegalno onda i Srbi imaju pravo da proglase ZSO.I odmah posle toga mnoge zemlje ce priznati tu zajednicu a Kosovo neka i dalje ceka priznanje od Srbije koje nece se desiti .
Милан
04. Oktobar 2021.
Da vas priznamo? Evo sad ćemo što ne kažeš