Kurti: ZSO ne treba da postoji, Ustav Kosova ne dozvoljava zajednice na etničkim principima

Aljbin Kurti
Izvor: Print Screen

U opštinama na severu Kosova 31. jula je postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova u Raškoj i Beogradu“, rekao je između ostalog u intervjuu za Radio Slobodna Evropa premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kurti je na pitanje vezano za Zajednicu srpskih opština, koja je deo Briselskog sporazuma, ali još nije sprovedena, rekao da je Asocijacija kosovskih opština izraz jedinstva Kosova i istovremeno izraz brige za svaku potrebu koju opštine mogu imati.

"Ne verujem da postoji bilo koje pitanje koje opštine Kosova ne mogu da reše u Asocijaciji opština Kosova. Srbi sa Kosova nisu tražili jednonacionalno udruživanje, to je bio zahtev Beograda i nažalost ustupak mojih prethodnika. Zajednica ne bi trebalo da bude država u državi. Udruženja zasnovana na etničkim kriterijumima ne prolaze test Ustava Kosova i demokratskog univerzalističkog principa. Oni to ne prolaze. Dakle, ne bi trebalo da postoji zajednica srpskih opština jer mi imamo taj etnički identitet, ako želimo dobro ovoj zemlji", rekao je Kurti.

Kurti je ponovio da neće razgovarati o odlukama o registarskim tablicama i ulaznim dokumentima na sastanku koji će imati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. avgusta u Briselu.