Hoti: Kurtijeva vlada najmanje zaslužna za sporazum sa MCC

Avdulah Hoti
Izvor: Ekonomia Online

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da Vlada Aljbina Kurtija ima najmanje zasluga za energetski sporazum potpisan između Kosova i korporacije "Milenijum čelendž korporejšn" (MCC), prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je rekao da je Kurtijeva vlada odlagala potpisivanje ovog sporazuma najmanje dve godine.

Naveo je da je rad na sporazumu započet 2016. godine za vreme vlade Ise Mustafe i da su tadašnja predsednica Atifete Jahjaga i premijer Mustafa vredno radili da ispune uslove za kvalifikovanje za ove programe.

"Mi smo u septembru 2020. godine poslali pismo MCC-u gde smo naveli projekte koje želimo da finansiramo preko MCC, uključujući gasnu mrežu, elektranu na gas, efikasnost distributivne mreže i još jednu listu projekata“, rekao je Hoti.

On smatra da je pogrešno reći da se kroz ovaj projekat povećavaju energetski kapaciteti. Akumulatorske baterije, kako je rekao, omogućavaju da se višak energije skladišti i da se, kada se sistem pokvari, pokrije nestašica struje.

"Kurtijeva vlada odlagala je primenu ovog sporazuma najmanje dve godine zbog nazadnjačkog pristupa da se sve što je rađeno u prethodnim vladama vrati na nulu. Drugi problem je što su značajni projekti kao što su gasna mreža i elektrana na gas napušteni“, rekao je Hoti.