Kurtijeva stranka traži amandman u Izbornom zakonu, opozicija želi potpunu izbornu reformu

Skupština Kosova
Izvor: Kosovo Online

Vladajuća stranka Samoopredeljenje postavila je kao prioritet izmenu Zakona o izborima kako bi se dijaspori omogućilo glasanje u ambasadama i konzulatima, a cilj je usvajanje ovog amandmana pre održavanja lokalnih izbora. Sa druge strane, ovome se protive opozicione stranke i civilno društvo koji zahtevaju sveobuhvatne izborne reforme, prenosi Reporteri.

Samoopredeljenje je u skupštinsku proceduru stavilo izmenu Zakona o izborima pre izbora predsednika, ali je nakon uloženih prigovora odustoa od ove inicijative.

Predsednik Odbora za zakonodavstvo Adnan Ruštemi kaže da je sprovođenje izbornih reformi važno, ali navodi da je prioritet omogućavanje glasanja dijaspore u ambasadama i konzulatima.

Ruštemi kaže da će Samoopredeljenje Skupštini Kosova vrlo brzo ponovo uputiti predlog za izmenu Izbornog zakona kako bi bio spreman za održavanje lokalnih izbora na jesen.

"Izbornom reformom se treba pozabaviti, ali prioritet je da se što pre uklone prepreke koje su se javile na poslednjim izborima koje se tiču učešća dijaspore u glasanju. Krajem godine imaćemo lokalne izbore i ne moramo da ponavljamo ista pitanja. Pitanje izborne reforme treba nastaviti kroz detaljnu i široku raspravu o pitanjima o kojima mogu postojati različita gledišta. Verujem da će pitanje glasanja dijaspore biti ponovo u Skupštini vrlo brzo kako bi bili spremni za lokalne izbore na jesen. Naši sunarodnici imaće priliku da glasaju ne samo poštom već i u ambasadama i konzulatima ", kaže Ruštemi.

Opozicione stranke protive se  ideji da bi trebalo izvršiti samo izmene Izbornog zakona i zahtevaju sprovođenje celovite izborne reforme.

Poslanik Demokratske partije Kosova i član Odbora za zakonodavstvo Hajdar Beća kaže da njegova stranka smatra da je Kosovu potrebna duboka izborna reforma i naglašava da za njeno sprovođenje ne postoji politički konsenzus. DPK ne podržava samo promeni Izbornog zakona.

"DPK je za duboku izbornu reformu koja se ne vrši samo promenom jednog zakona. Zakon treba da se promeni ali kroz široki zakonodavni opseg i sveobuhvatnu reformu koja podrazumeva političke konsultacije", kaže Beća.

Šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kaže da njegova stranka vidi izborne reforme kao vrlo važan proces za koji je potreban politički konsenzus oi naglašava da ABK neće podržati inicijativu Samoopredeljenja u izmeni Izbornog zakona.

"Protivimo se i nećemo učestvovati u takvim izmenama zakona. Pristalice smo izbornih reformi uz preliminarni proces konsultacija. Nećemo podržati jednostranu političku izbornu agendu u vezi sa Izbornim zakonom. Izborni zakon je osnova je demokratije i  svatko ko pokuša da ga promeni bez prethodnih konsultacija sa parlamentarnim i vanparlamentarnim političkim strankama, civilnim društvom i međunarodnom zajednicom ima za cilj preuzimanje vlasti kroz izborni zakon", rekao je Tahiri.

Predstavnici civilnog društva su takođe protiv izmena Zakona o izborima, a izbornu reformu smatraju nužnom.

Fljorent Spahija iz organizacije Demokratija u akciji kaže da bi Samoopredeljenje kao prioritet trebalo da postavi izborne reforme a ne samo na promenu Izbornog zakona.

"Samoopredeljenje treba da razmotri kompletnu, a ne samo delimičnu reformu. Sada je u mogućnosti da, u saradnji sa opozicionim strankama, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima. reformu i sprovede budući da  ima većinu u Skupštini“, naglašava Spahija.