Koha: Tender ministra Veljiua, koji je bio pod istragom, tri puta skuplji od redovnog

Agim Veljiu
Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti razrešio je ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua 8. marta ove godine. Istog dana, prema dokumentima, pokrenut je jedan od vanrednih tendera za nabavku registarskih tablica, piše Koha.

Ovo je jedan od tendera koji je potpisao ministar Agim Veljiu, a koji je predmet istrage Operativne grupe za borbu protiv korupcije ugašene odlukom Hotijeve vlade, kada je i sam ministar Veljiu učestvovao u glasanju.

Tender vredi 338.000 evra, u trajanju od tri meseca.

Istovremeno je bio u toku redovni tender vredan preko 1.4 miliona evra, ali za period od 36 meseci.

Ako se izračuna mesečna razlika u ceni, ispada da je ugovoreni tender tri puta skuplji od redovnog. Dobitnik ova dva ugovora je ista kompanija, navodi Koha.

Prema vanrednom tenderu, koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova pregovaralo samo sa ovom kompanijom, vrednost koju treba platiti za registarske tablice je preko 110.000 evra mesečno, za razliku od redovnog tendera koji predviđa mesečni iznos od 38,800 evra.

U aprilu, kada je Veljiu već smenjen, proglašen je pobednik tendera pokrenutog u njegovo vreme koji nije potpisao tadašnji ministar Dželjal Svečlja.

Ali, šest dana nakon povratka na mesto ministra unutrašnjih poslova u Hotijevoj vladi, Veljiu je potpisao upravo taj tender.

Koha je u subotu izvestila da je Operativna grupa za borbu protiv korupcije, koja je sada ugašena, u procesu istrage nekoliko tendera koje je potpisao ministar Vejliu. Ali on je rekao da ukidanje Radne grupe nema nikakve veze sa ovom istragom.