Kvinta: Vlada Kosova bez daljeg odlaganja da sprovede odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani

kvinta zastave
Izvor: Koha ditore

Šefovi misija zemalja Kvinte u Prištini ponovo su ppozvali Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja u potpunosti sprovede zakonsku registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD su u zajedničkoj izjavi podsetili da je Ustavni sud Kosova u maju 2016. godine potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad nekoliko hektara zemlje. 

"Uprkos ovoj zakonitoj odluci i kasnijim predstavkama, odluka Suda još uvek nije sprovedena", navodi se u izjavi.

Naglasili su da su sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa obaveze za sve demokratski izabrane vlade i neophodni preduslovi za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije.

"Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država ujedinjeni su u podršci demokratskoj i evropskoj budućnosti Kosova. Stoga, ponavljamo naš poziv Vladi Kosova da bez daljeg odlaganja u potpunosti sprovede zakonsku registraciju zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda", navodi se u izjavi objavljenoj na Tviteru američke ambasade u Prištini.