Dimić: Primer zemljišta manastira Dečani pokazatelj da pravnog poretka na Kosovu nema

Ljubodrag Dimić
Izvor: Kosovo Online

Nepoštovanje odluke o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, nesprovođenje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, pokazuju da pravnog poretka na Kosovu nema, deluje se isključivo u skladu sa političkim, a ne pravnim normama, kaže za Kosovo onlajn istoričar i akademik Ljubodrag Dimić.

Takođe, bahato ignorisanje odluka suda ukazuje i na nepoštovanje Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u celini. 

"Kao istoričar uočavam da u trenucima kada ne postoji poredak, zakonom donete norme i dogovori prestaju da važe. U tom kontekstu se možemo osvrnuti ne samo na manastir Visoki Dečani, već se možemo vratiti i na Briselski sporazum iz 2013. godine i na Vašingtonski sporazum koji takođe nije ispoštovan", navodi Dimić.

Kako kaže, to pokazuje da poretka nema, da se deluje u skladu sa političkim, a ne pravnim normama. 

"Taj veliki sudar (Istoka i Zapada) čiji smo svedoci vodi ka haosu. Iz tog haosa će se roditi jedan poredak koji će biti poštovan, ali videćemo sa koliko žrtava i ratova", kaže Dimić i dodaje da je taj haos prethodio i Prvom i Drugom svetskom ratu.

"Bojim se da smo na pragu nečega što bismo mogli nazvati trećim svetskim ratom", navodi on.

Nesumnjivo je, kako kaže, da ponašanje velikih sila, koje nekom dopuštaju, a nekom uskraćuju nešto, izlazi iz pravih normi, a one zapravo reguilišu život.

"Upravo je to i ugroženo i u ovom nepoštovanju sudskih odluka kada je u pitanju manastir Visoki Dečani", dodaje Dimić.

O značaju ove svetinje za srpski narod, kako napominje, suvišno je i govoriti. 

"To je vertikala srpske istorije, pokazatelj našeg postojanja na tom tlu i to je nešto što mora da se poštuje na svaki način", dodaje član SANU i dugogodišnji profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.