Lacmanović: Srbija bi lakše prolazila kroz poteškoće kada bi bilo više jedinstva po ključnim pitanjima

Beograd_231207001_Predrag Lacmanović 04
Izvor: Kosovo Online

Predrag Lacmanović iz agencije "Faktor plus", povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je vreme za osnivanje velikog Pokreta za narod i državu, kaže da ne bi bilo loše da postoji više jedinstva u Srbiji po ključnim pitanjima jer bi tako lakše prolazila kroz sve poteškoće na koje nailazi.

Prošle nedelje Vučić je poručio da je ideja da taj pokret ima snage da ubrza ekonomski rast Srbije i odbrani njene nacionalne i državne interese.

Pokret, kako ga vidi Lacmanović, trebalo bi da bude krovna organizacija koja će da okupi dobrim delom istomišljenike, i pojedince koji se aktivno bave politikom i one koji se ne bave politikom ali imaju uticaj na javno mnjenje i čije mišljenje se poštuje, organizacije, pokrete, male stranke, lokalne lidere, stranke koje su vidljive u političkom životu Srbije i glavne parlamentarne partije koje dele slične ideje. 

"Možda se oni razlikuju po pitanju nekih stavova - kako da se sprovodi ekonomska politika, čak i kako da se sprovodi politika prema Kosovu, ali ako drže isti tvrdi nacionalni kurs, da se ne sme popustiti pod svakim pritiskom, mislim da svi oni imaju mesto gde mogu da se okupe. I ideja nije loša, jer Srbiji treba jedinstveni nacionalni stav po možda najbitnijem pitanju koje je i možda pitanje opstanka srpskog naroda", kaže Lacmanović.

On podseća da je o ovom pokretu bilo reči i u ranijem periodu i da veruje da se ona menjala i sazrevala, ali da je Aleksandar Vučić osetio da je tako nešto potrebno u ovom trenutku i da je to sledeći korak u ujedinjenju srpskog naroda ili dobrog dela, kako bi se ostvarili veliki ciljevi.

"Mnogi veliki projekti su najavljeni, i što se tiče ekonomije Srbije i razvoja infrastrukture. Ali i po pitanjima stava prema Kosovu, stava prema ratu između Rusije i Ukrajine, pa možda i stava prema ratu Izraela i Palestine, ne bi bilo loše da jednom budemo više jedinstveni po ključnim pitanjima. Na taj način bi Srbija lakše prolazila kroz sve poteškoće na koje nailazi", smatra Lacmanović. 

Upitan da li će briselski dijalog sa Prištinom biti lakši za srpsku stranu ako iza nje stoji širi korpus društva oličen u ovakvom pokretu ili može da se desi da unutar pokreta bude i onih koji će "zatezati" i biti ograničavajući faktor za donošenje odluka, Lacmanović kaže da pretpostavlja da će nekada biti nesuglasica, ali da to nije prepreka da se uz razgovore dođe do zajedničkog stava.

"Verovatno će biti razgovora pre nego što se izađe pred predstavnike stranih sila sa kojima moramo da razgovaramo, jer koliko nas pritiskaju toliko nas i finansijski pomažu. Vidimo ko su ovde investitori. Srbija ne može da pobegne iz Evrope i od Zapada. Mi težimo takvom ekonomskom putu i razvoju. S druge strane, bolje je kada imate jedinstvo, ali zašto nemati i tvrđi stav? Čak i po cenu da se ekonomski put malo uspori, a nekada će i da se ubrza, sve zavisi koliki je pritisak i šta se od nas očekuje. Aleksandar Vučić, ali i drugi naši predstavnici u velikom broju slučaja izjavljuju 'Kosovo nećemo priznati'. To je crvena linija preko koje neće preći oni koji vladaju Srbijom. Biće i nesuglasica nekada, pretpostavljam da se neće se svako slagati sa svačijom idejom, to je normalno u svakoj organizaciji, ali ne vidim da će to biti prevelika prepreka da se na kraju ima zajednički stav", kaže Lacmanović. 

Govoreći o partijama koje vidi u novom pokretu, naš sagovornik kaže da pretpostavlja da će glavni kandidati biti neke stranke desnog spektra.

"Da li Dveri, Zavetnici, Narodna stranka koja se prilično smanjila... Verujem da će biti pozvani kao partije ili pojedinici iz tih partija. Pretpostavljam da će SPS dobiti poziv i da će svi oni ići na razgovore. To je politika, videćemo pod kojim uslovima će biti pozvani i pod kojim uslovima će neko prihvatiti da bude deo pokreta ne bi li sačuvao svoj identitet. Tu pre svega mislim na SPS. Oni se verovatno plaše da se ne utope u taj pokret, pa će možda ići pod nekim uslovima da sačuvaju svoju levičarsku ideju i da ne nestane njihovo ime iz političkog spektra. Pretpostavljam da će takav neki uslov imati Ivica Dačić ili njegove kolege iz stranke, možda i neki drugi, ali to su modaliteti koji mogu da se reše. To je politika, tu su uvek pregovori, u politici morate biti spremni na kompromise. Možda će neke partije postati jače pojedinačno u okviru pokreta", kaže Lacmanović.

Kao jednu od mogućih tačaka sporenja u budućem pokretu, Lacmanović vidi, kako kaže, prevelike apetite kojih uvek ima kod nekih ljudi.

"Neko a priori želi odmah određenu poziciju a pitanje je da li je zaslužio. To je nešto što će se dešavati, da će neko hteti mnogo a da prethodno nije pokazao određene kvalitete ili se dokazao u praksi. Verujem da će biti pojedinaca koji će želeti da uđu u pokret a imaće predstavu da treba da dobiju neko posebno mesto. To je slično kao u političkoj stranci. Nekad su apetiti veliki a prostora je malo", ukazuje Lacmanović. 

Govoreći o percepciji pitanja Kosova u srpskom društvu, on kaže da deo populacije, koje je, možda umorno od 90-ih godina, sankcija i ratova, uplašeno od snažnih pritisaka najvećih sila i da njih pitanje Kosova plaši, pa iz toga nastaje stav da možda treba da se prihvati sve ono što  nameću države koje vode svetsku politiku. 

"Vodi se velika borba da bi Kosovo na kraju postalo nezavisna država, a što verujem da neće nikada. Iza toga stoji mnogo problema sa kojima se Srbija suočava i sa kojima bi se tek suočila kada bi se tako nešto desilo. Ali bez obzira na to, većina građana u Srbiji vidi Kosovo u okviru Srbije i ne želi da ono bude priznato", navodi Lacmanović.