Lajčak danas u Prištini sa Kurtijem i Osmani

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetiće danas Kosovo gde će se sastati sa premijerom Aljbinom Kurtijem, potvrđeno je iz Kurtijevog Kabineta. Osim toga, izaslanik EU će se sastati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, prenose kosovski medji.

Sastanak Lajčaka i Osmani predviđen je za 14 časova, a sastanak sa Kurtijem održaće se u 15 časova u zgradi Vlade. 

Osim sa premijerom, specijalni izaslanik EU sastaće se i sa zamenikom premijera i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bisljimijem, prenosi RTK.

Lajčak je juče nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na društvenoj mreži "X", naveo da su razgovarali o strateškoj perspektivi za 2024. godinu, sagledali stanje u dijalogu i govorili o narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Vučić je na Instagramu naveo da je sastanak sa Lajčakom bio konstruktivan i veoma korektan.

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine. Ponovio sam spremnost Republike Srbije da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Republike Srbije i Povelje UN", istakao je Vučić juče nakon sastanka sa Lajčakom.