Lajčak: Imamo sporazum, uklanjaju se specijalne jedinice i barikade

Miroslav Lajčak
Izvor: Twitter

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je postignut dogovor u Briselu na tehničkoj rundi pregovora. 

“Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i put napred”, napisao je Lajčak na Tviteru. 

Zahvalio je prištinskom pregovaraču Besniku Bisljimiju i direktorku Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi.

Evo šta piše u sporazumu:

1. Specijalne policijske jedinice koje su trenutno raspoređene na prelazima Jarinje i Brnjak biće uklonjene istovremeno sa blokadama puteva počev od 2. oktobra 2021. u 8 časova i završavajući najkasnije do 16 časova. Kfor će se rasporediti na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka istovremenog uklanjanja i ostaće približno dve nedelje radi održavanja bezbednog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja.

2. Od 4. oktobra 2021. u 8 časova, režim nalepnica dogovoren u okviru Dijaloga uz posredovanje EU primenjivaće se kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.

3. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju za format Dijaloga na visokom nivou.

Gresni pop Milorad
30. Septembar 2021.
Posto su tablice uspesno resene sledece na redu je Energetika. Srbi pripremite se za jos jedan "hladan tus".......
VELIKA SRBIJA 023
30. Septembar 2021.
TO ĆE MO DA VIDIMO, TAMO NEMA TE PRAVO DA ULAZITE... TO JE SRPSKO I KRAJ🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸