Lajčak: Ne slažem se sa stavom da ono što se Srbija i Kosovo dogovore EU mora da prihvati

Miroslav Lajčak
Izvor: Tanjug

Specijalni izaslanik Evropske unije za pregovore Srbije i Kosova Miroslav Lajčak rekao je da se nada boljoj koordinaciji Brisela i Vašingtona na Balkanu, sa novom američkom administracijom, kao i da konačni sporazum između Srbije i Kosova mora biti prihvatljiv državama članicama EU, a takođe i za zemlje regiona", prenosi Reporteri.

"Izborom novog predsednika i administracije radujemo se povratku na vrlo dobru poziciju najbliže moguće saradnje sa našim američkim partnerima u korist zemalja i naroda u regionu“, rekao je Lajčak u virtuelnoj diskusiji koju je organizovala škola za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins.

On je naglasio da je ova saradnja veoma važna za postizanje normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i da su do sada u regionu postojala pitanja o tome kako se razlikuju stavovi od EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Administracija predsednika Donalda Trampa pogurala je dve strane da se rešenje ostvari kroz saradnju i ekonomski razvoj.

Sastanak sa predsednikom Trampom u Beloj kući u septembru bio je najviši nivo koji su obe strane ikada imale u Vašingtonu, ali analitičari su primetili da je izgledao neusklađeno sa Evropskom unijom.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden izrazio je tradicionalniji diplomatski stav u vezi sa ovim pitanjem.

Lajčak je rekao da će sporazum između Srbije i Kosova nesumnjivo doprineti stabilizaciji regiona „jer u svakoj zemlji u regionu žive Srbi i Albanci i koji god model da se primeni u ovom bilateralnom dijalogu, on može biti od interesa za komšije“.

Lajčak je dalje rekao da svaki sporazum koji može da se postigne između strana treba da se „zasniva na evropskim principima i vrednostima, jer je pored normalizacije odnosa podjednako važan cilj i približavanje Kosova i Srbije Evropskoj uniji“.

Lajčak je rekao da njegov optimizam za mogući sporazum počiva na posvećenosti obe strane i koristima koje bi on doneo.

"I za Srbiju i za Kosovo dijalog je ključ budućnosti Evropske unije. Ne postoji alternativa osim dijaloga, pa to znači da oboje žele budućnost u EU i stoga znaju da se to može postići samo dijalogom“, istakao je on.

Specijalni izaslanik EU za dijalog priznao je da obe strane različito tumače normalizaciju odnosa.

 „Nije lako jer se bavimo pitanjima državljanstva, identiteta i niko ne želi da bude gubitnik, ali naš interes nije da imamo pobednika i gubitnika. Naš je interes da svi pobede u ovom procesu“, rekao je Lajčak.

On je pojasnio je da se ne slaže sa filozofijom da ono što se stranke dogovore, „moramo da prihvatimo, jer smo i mi  branioci evropskih vrednosti“.

"Moramo biti sigurni da će ih krajnji rezultat približiti Evropskoj uniji, a ne udaljavati od članstva u Evropskoj uniji i da će konačni proizvod, konačni sporazum biti prihvatljiv državama članicama EU, i zemljama regiona “, rekao je Lajčak.

Alternativa koja po njemu ne bi zadovoljila ove parametre bila je ideja o razmeni teritorija.

"Ovde smo da bismo bili deo evropskog rešenja, rešenja za 21. vek, a ne rešenja zasnovanog na 19. Veku“, ukazao je Lajčak.

On je dodao je da istovremeno posrednici ne mogu da žele sporazum više nego što stranke žele i da stranke moraju da žele da se postigne normalizacija, ukazujući da za tako nešto postoji volja.

Petar
20. Novembar 2020.
Лајчак заиста нема шансе. Он не схвата да Албанци осим Америке никога не слушају.
Такође, он не схвата да Европа нема јединствен став јер нису све државе признале Косово, а како ствари стоје неће га ни признати у скорој будућности.
И на крају, Србију ЕУ занима као лањски снег, јер је ЕУ у тоталном хаосу и распад систему који на јадвите јаде одржава Немачка, свакако, не још дуго...
misterNO
20. Novembar 2020.
Najbolje bi bilo da vama damo papir i olovku, pa vi iscrtajte granice. Možda i nama Srbima nešto ostane. 😉