Veber: Lajčak je upao u zamku Vučića, da za ZSO bude okrivljeno Kosovo

Bodo Veber 2
Izvor: Kosovo Online

Nemački analitičar za politička zbivanja na Balkanu Bodo Veber rekao je da je izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak "upao u Vučićevu zamku u vezi sa Zajednicom srpskih opština, ali i da ZSO ne može biti sa izvršnim ovlašćenjima, niti ograničena na puku NVO, već se mora naći treći način na koji ne bi podrivala funkcionalnost Kosova", prenosi Gazeta Ekspres.

Lajčak je pre dve nedelje izjavio da bi Kosovo trebalo da promeni Ustav kako bi se omogućilo osnivanje ZSO, jer kako je rekao, ustav nije Biblija.

U dodatnom objašnjenju Lajčak je rekao da je razmišljao o promenama ustava obe strane, Kosova i Srbije, ukoliko žele da postignu međunarodne sporazume.

Veber je ocenio da je Lajčak napravio veliku grešku stavljajući ZSO na pregovarački sto.

"Mislim da je specijalni predstavnik EU Lajčak napravio veliku grešku dozvolivši da se pitanje Zajednice stavi na pregovarački sto u fazi u kojoj su de fakto ograničeni na jednostavne predpregovore. Budući da se kontraverzno pitanje Zajednice može rešiti samo u okviru sveobuhvatnih pregovora, okvira koji od samog početka jasno pokazuje da se o teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati“, rekao je Veber.

Trenutne diskusije o „primeni“ sporazuma iz 2013. i 2015. godine i sprovođenju odluke Ustavnog suda naglašavaju: Ovde se ne radi samo o „primeni“ - EU je u političkom dijalogu povezala ključno pitanje sa  Zajednicom, da bi se rešilo u kasnijoj fazi procesa, koja nikada nije došla, a to je utvrđivanje i postizanje sporazuma o karakteru Zajednice “, dodao je Veber.

Dodao je da je slovački diplomata pao u zamku Aleksandar Vučića, da bi ovaj optužio kosovsku stranu za pregovore.

„Međutim, čini mi se da je, dozvolivši Vučiću da sada iznese pitanje Zajednice, Lajčak upao u zamku srpskog predsednika čime vodi pregovore u krizu i tako okrivi kosovsku stranu. Nažalost, Lajčak se zbog toga čini sve pristrasnijim, tačnije prosrpskim - čak i ako nije bio", rekao je Veber.

Istakao je da se mora naći treći način za formiranje Zajednice koje ne podriva funkcionalnost Kosova.

„Jasno je da to ne znači Zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima, niti nešto ograničeno na puku NVO. Mora se naći treći način koji služi glavnim i izvornim ciljevima koji stoje iza Zajednice, a koji se bavi zajedničkim strahom kosovskih Srba i Albanaca i na taj način omogućava (istinsku) integraciju Srba u državu i društvo na Kosovu, bez podrivanja  funkcionalnosti države Kosovo, a kamoli pružajući način za etničku teritorijalnu podelu u budućnosti. Takvo rešenje mora se naći u demokratiji i snažnoj vladavini zakona, koje zasad ostaju slabe na Kosovu u celini i gotovo da ne postoje u opštinama sa srpskom većinom“, rekao je Veber.

Upitan da li vidi da je proces dijaloga između Kosova i Srbije povezan sa američkim predsedničkim izborima, Veber je rekao da je Trampova administracija sporazumom od 4. septembra imala za cilj da se iskaže, a ne da reši strukturni spor između Kosova i Srbije.

„Nažalost, jednogodišnji aktivizam Ričarda Grenela i Trampove administracije oko kosovsko-srpskog pitanja, koji je doveo do sporazuma od 4. septembra u Beloj kući, za glavni cilj je imao samopotvrđivanje, bez rešavanja  spora oko statusa koji Srbija ima sa Kosovom, što je potkopalo napore EU da konačno omogući nastavak pregovora koji vode u zaista konačan i sveobuhvatan sporazum, i posle dve godine razornog učinka bivše pregovaračice EU Federike Mogerini. Stoga ćemo morati da sačekamo da sledeća administracija uđe u kancelariju kako bismo popravili ovu transatlantsku pometnju“, rekao je Veber.

Dijalog je u zastoju više od mesec dana nakon što je Srbija insistirala na raspravi o pitanju Zajednice što je Kosovo više puta odbacilo.

Kosovska i srpska strana sastaće se sutra u Briselu kako bi pregovarale na nivou eksperata.

U belgijskoj prestonici Skender Hiseni i Marko Đurić razgovaraće o zajedničkim finansijskim zahtevima i imovini, temama koje je Evropska unija juče potvrdila za Gazeta Ekpres, a koje posledično isključuju diskusiju o Zajednici.

Bobo
28. Oktobar 2020.
Dobro je da su se i neki sitni analiticari ukljucili u resavanje. Oni znaju najbolje..ha..ha..
pera
29. Oktobar 2020.
neka se albanci promene, neka postuju srbe, neka organi vlasti rade svoj posao u skladu sa zakonima i onda nikada nece trebati nikakva zajednica opstina. a dok do to toga ne dodje ...
Miki
29. Oktobar 2020.
Albanci su Albaci i neka ih u Albaniji. Sribija ima svoju teritoriju i trazi od Albanije niti pedalj njihove zemlje.
Niti trazi niti ce dati pedalj svoje zemlje