Lajčak o Otvorenom Balkanu: EU podržava svaku inicijativu koja počiva na evropskim standardima

Lajčak, Abazović, Osmani
Izvor: Vjesti

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak odgovarajući na pitanje kako Evropska unija gleda na "Otvoreni Balkan" kazao je da EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna, koja ne isključuje nikoga i počiva na evropskim standardima, prenose Vjesti.

Lajčak prisustvuje Samitu za demokratiju u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Budvi.

Na Samitu su i predsednica Kosova Vjosa Osmani, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je cilj Crne Gore Evropska unija.

“Naš najveći spoljnopolitički cilj je punopravno članstvo u EU. Nikakva zamena za to nas ne interesuje. Ali sve što možemo da upotrebimo kao mehanizam da bi taj cilj postigli za nas je prihvatljivo. Ako imate političare raznih balkanskih država koji svi idu na sastanke i pričaju protiv nekog drugog ili protiv neke druge države to ova Vlada neće raditi. Ako možemo da izgradimo saradnju sa svima naš doprinos će biti tu. Čuli ste i gospodina Lajčaka, ideja je da imamo više saradnje", rekao je Abazović.

Kako je kazao, potpuno je nebitno ime inciijative, da li je to Berlinski proces, "Otvoreni Balkan", mini Šengen...

"Da li je novo, nešto drugo, stvar je da imamo veće poverenje među državama, bolju saradnju, veći fokus na ekonomiju i da promovišemo više stabilnosti i demokratije. Sve što ide u tom pravcu po mom skromnom sudu je interes Crne Gore. Sve što bi išlo suprotno, izazivalo suprotni efekat mislim da to nije interes", rekao je Abazović.

Zamoljen da prokomentariše upozorenja koje je uputio potpredsednik Vlade Raško Konjević da evropski partneri ne podržavaju “Otvoreni Balkan”, Abazović kazao je da te izjave doživljava kao deo taktike i dogovorenih poruka koje imaju za cilj da pogode razne delove društva.

“Uopšte ih ne doživljavam neprijateljski, uopšte ih ne doživljavam nekolegijalno, doživljavam ih krajnje demokratski. Na sastanku u Ohridu biće komesar Varhelji, mi ne idemo tamo da postanemo član Otvorenog Balkana, idemo kao gosti, kao posmatrači u ovom trenutku. Razmotrićemo sve što je dobro za našu zemlju. Ako se to ispostavi da ide u korist toga što jesu naši spoljnopolitički ciljevi, ništa nemam protiv da pristupimo u potpunosti inicijativi. Ako ne, onda ćemo videti kako ćemo se organizovati. Mislim da bi svakoga trebalo da raduje u Crnoj Gori koji misli dobro regionu pa i Crnoj Gori da mi konačno, poslije dosta lutanja imamo jako dobru saradnju sa svim zemljama regiona. Sigurno ima ljudi kojima to smeta, kojima je žao što oni to nisu mogli da postignu, ali definitivno Vlade će voditi kraj je inkluzivnu, pomiriteljsku politiku, stvaranja što boljih odnosa sa svim državama regiona. Mislim da smo na jako dobrom putu”, kazao je Abazović.