Lajčak: Očekujemo da novi lokalni izbori na severu Kosova budu raspisani bez daljeg odlaganja

Beograd Lajcak 14-11-2023
Izvor: Kosovo Online

Očekujemo da novi lokalni izbori na severu Kosova budu raspisani bez daljeg odlaganja, a važno je da je proces ka sprovođenju novih izbora za gradonačelnike u četiri opštine konačno počeo osnivanjem inicijativnih grupa Srba s Kosova ranije u decembru, izjavio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u intervjju za Politiku.

Lajčak smatra da je ponovno uspostavljanje potpuno reprezentativnih lokalnih samouprava na severu Kosova neophodno za deeskalaciju situacije na terenu i za širi proces normalizacije.

Potrebna je i za nastavak uspostavljanja zajednice opština sa srpskom većinom, poručio je Lajčak.

"Žao mi je što se registracija inicijativnih grupa u početku suočila sa neočekivanim administrativnim preprekama, ali sam od tada dobio uveravanja s Kosova da će ovi problemi biti uskoro rešeni kako bi prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika moglo da počne odmah", istakao je Lajčak.

Naveo je da je situacija na Kosovu krhka, kao i da ne možemo istovremeno imati eskalaciju ili tenzije i napredak u normalizaciji odnosa.

Istakao je i da je dijalog jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i potencijalnih izvora trvenja.

Specijalni izaslanik EU kaže da su tokom poslednjeg trilateralnog sastanka na nivou glavnih pregovarača u novembru, obe strane prvi put prihvatile filozofiju paralelnog pristupa – korak po korak – za implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji i implementacionog aneksa.

"Diskusije o koracima i radnjama i njihovom redosledu se nastavljaju i očekujemo da će strane uskoro postići dogovor kako bi implementacija konačno mogla da počne. Jasno je, međutim, da dok se od Kosova očekuje da konačno krene napred sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, od Srbije se očekuje da paralelno ispunjava suštinske delove svojih obaveza iz sporazuma", dodaje.

Kako kaže, taj proces mora biti transparentan i fer.

Lajčak dodaje da je sredinom decembra vodio dodatne razgovore sa obe strane o nizu pitanja, uključujući primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog aneksa, kao i dodatna pitanja o pojašnjenju evropskog nacrta statuta za osnivanje zajednice.

Takođe, kaže, razgovarali su o nizu posebnih pitanja u dijalogu, uključujući nestala lica, energetiku i registarske tablice.

"Došlo je do određenog progresa u tim pitanjima. Razgovori se nastavljaju i očekujem da možemo napredovati u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji početkom 2024. godine, pod uslovom da dve strane pokažu neophodnu političku volju, hrabrost i liderstvo da to učine", dodaje.

Komentarišući to što Srbija nije saglasna sa odredbama Sporazuma o putu ka normalizaciji i implementacionog aneksa koje se odnose na bilo kakvo priznanje Kosova, odnosno "teritorijalni integritet", kao i njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, pre svega u UN, zbog čega je Beograd nedavno uložio pismenu rezervu na dekleraciju sa samita EU – zapadni Balkan, Lajčak kaže da bi da prepusti srpskim vlastima da objasne šta je zvanično saopšteno Evropskoj uniji.

Međutim, naglašava da EU kategorički odbacuje svaki utisak da Sporazum o putu ka normalizaciji i implementacioni aneks nisu formalno zaključeni ili da nisu "pravno obavezujući".

"Sporazum i implementacioni aneks postali su pravno obavezujući izjavom visokog predstavnika Evropske unije i potpredsednika Evropske komisije Đuzepa Borelja od 18. marta 2023. u Ohridu, koja je usaglašena sa obema stranama. Ovo je bio dosledan stav EU, koji je takođe u više navrata javno saopšten i u skladu je s Bečkom konvencijom o ugovornom pravu. Ovaj izraz saglasnosti je detaljno objašnjen stranama u Ohridu, koje se tome nisu protivile", pojašnjava.

Međutim, kako dodaje, EU je primila k znanju zabrinutost koju je izrazila Srbija i očekuje da će se o njima razgovarati u dijalogu.

Pored toga, navodi Lajčak, prema poslednjim zaključcima Evropskog saveta o proširenju od 12. decembra, države članice EU zadužile su Evropsku uniju da pre kraja januara 2024. godine uključi obaveze Srbije koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji u pregovaračko poglavlje 35 za Srbiju.

Odgovarajući na pitanje o formiranju ZSO i tome što Priština ni posle skoro 11 godina od sporazuma u Briselu, ali ni mesecima nakon objavljivanja Sporazuma o putu ka normalizaciji, ne pokazuje jasnu nameru da formira Zajednicu srpskih opština, Lajčak kaže da je potreban određeni dodatni rad na statutu pre nego što počne implementacija.

"Ovo je jasan korak napred i za razliku od prethodnih godina, mi sada aktivno razgovaramo o uspostavljanju zajednice na osnovu predloga koji smo izneli. Već smo imali dva kruga razgovora na ekspertskom nivou sa Srbijom o nacrtu statuta i uspeli smo da razjasnimo neke nesporazume i odgovorimo na određena pitanja, ali još nismo pokrili sve stvari. S obzirom na to da evropski nacrt statuta sadrži mnogo detaljnih odredbi o širokom spektru tema, moraćemo da nastavimo ove razgovore posle praznika. Međutim, ovo ne može biti beskrajni proces i očekujemo da će implementacija sporazuma i osnivanje zajednice početi početkom 2024. godine", naveo je.

Komentarišući blokadu ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo, eksproprijaciju privatnog zemljišta Srba na severu, hapšenja, zastrašivanja i pretresi, Lajčak kaže da EU očekuje da obe strane svojom retorikom i delima deluju u duhu dijaloga i pomirenja.

Ocenjuje da je situacija na severu Kosova krhka i ističe da se ne može istovremeno imati eskalaciju ili tenzije i napredak u normalizaciji odnosa.

"EU će nastaviti da pažljivo prati situaciju da li se u potpunosti poštuju zakonski procesi i vladavina prava. Svi se slažu da građani na severu Kosova, bez obzira na to da li su iz većinske ili nevećinske zajednice, treba da uživaju prednosti vladavine prava i dobrog upravljanja. Mnoga od ovih pitanja bi se kanalisala i njima bi se upravljalo kroz zajednicu. Ovo je još jedan razlog zašto je hitno da se zajednica uspostavi bez odlaganja. Takođe moram još jednom da ponovim da se ne može zaobići dijalog jer je to jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i potencijalnih izvora trvenja između Kosova i Srbije. Ovo potvrđuju sve nedavne zvanične izjave Evropske unije i zaključci Evropskog saveta", kaže.

Kaže i da se EU u vezi upada policije u kompleks "Rajska banja" u Banjskoj, uz ponovo jednostranu odluku o zapleni imovine izgrađene sredstvima Vlade Srbije, informiše o slučaju kako bi utvrdili sve činjenice.

"Ipak, ono što sam upravo rekao podjednako važi. Lokalnim/opštinskim pitanjima treba da upravljaju lokalno izabrani zvaničnici", navodi.