Lajčak razgovarao sa predstavnicima privatnog sektora

Lajčak sa predstavnicima privatnog sektora na Kosovu.
Izvor: GazzetaExpress

Privredna komora Kosova saopštila je da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarano o tome da je poslovna zajednica veoma važna za političku i javnu stabilnost, da preduzeća na Kosovu dele želju za napredovanjem i daleko od statusa „kvo“, prenosi Gazeta ekspres.

Prema navodima Privredne komore Kosova, Lajčak je na sastanku rekao da je dijalog između Kosova i Srbije doneo mnoge koristi u smislu ekonomije i trgovine na Kosovu.

„Prema Lajčaku, dijalog je omogućio Kosovu da vrši veću kontrolu nad svojim granicama, efikasno prikupljajući takse. Samo u prvom mesecu 2021. godine došlo je do povećanja trgovinskih prihoda od 25% na Kosovu. Štaviše, Lajčak je pokrenuo slučaj kosovskog telefonskog koda, što znači da ne moramo plaćati Sloveniji da koristimo njihov kod, kao ni uspostavljanje sopstvene kontrole energije, koja Kosovu omogućava prikupljanje prihoda od carine i tranzita. Rekao je i da je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu prioritet Evropske unije”, kaže se u saopštenju iz Privredne komore Kosova.

Iz ove institucije dodaju da je na sastanku ukazano i na probleme sa kojima se privrednici susreću zbog nedostatka vizne liberalizacije za Kosovo.

"Iako je dijalog doneo mnoge koristi, učesnici su izrazili rezerve jer se u dijalogu ne bave stvarnim pitanjima sa kojima se Kosovo suočava, uključujući trgovinske barijere."

U saopštenju se navodi da je Lajčak izrazio spremnost da odgovori na sve zabrinutosti izražene tokom sastanka. Objasnio je da je pragmatičan pristup adekvatnom rešavanju problema kroz dijalog, naglašavajući značaj podrške poslovne zajednice za nastavak pregovora sa Srbijom.