Lajčak: Srbija i Kosovo da rade na deeskalaciji i primene sve sporazume

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon razgovora predstavnika "velike petorke" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je tema posete bio napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalacija situacije na Kosovu u svetlu poslednjih događaja, prenosi RTV.

"Želimo da jasno kažemo da snažno osuđujemo napad na Kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci napada moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije u tom pogledu", poručio je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa.

"Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore februara i marta ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma", rekao je Lajčak.

Istakao je da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a ovom pitanju razgovaraće i lideri EU krajem nedelje, na sastanku Evropskog saveta.

"Ova poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju ni za Kosovo bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji, i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednnih dana", zaključio je Lajčak.

Na sastanku s Vučićem u Beogradu, pored Lajčaka, prisustvovali su zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i specijalni izaslanici Nemačke, Francuske i Italije - Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Velika petorka u Beograd je stigla nakon posete Prištini gde je Lajčak posle susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem izjavio da je predstavljen plan za nastavak dijaloga i poručio da Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština bez odlaganja.