Lajčak u ponedeljak u Prištini: Da li će nedavni događaj sa mapom obeležiti posetu?

Lajčak
Izvor: Reporteri

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna balkanska pitanja, posetiće Zapadni Balkan u prvoj nedelji marta, piše Reporteri.

Lajčak u ponedeljak, 1. marta, stiže u Prištinu, gde će boraviti tri dana, posetu nastavlja Srbiji gde će boraviti 3. i 4.marta, a posetiće i Crnu Goru, u okviru svog regionalnog mandata gde će boraviti 4. i 5. marta.

Tokom posete, Lajčak planira da se sastane sa političkim rukovodstvom tri zapadnobalkanska partnera, kao i sa predstavnicima Evropske unije na terenu.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, nedavno je izazvao brojne reakcije na Kosovu zbog mape u njegovom kabinetu, na kojoj je Kosovo predstavljeno kao deo Srbije.

Reagujući na te neutemeljene tvrdnje, portparol spoljne i bezbednosne politike Evropske unije Peter Stano izjavio je da je zvanična mapa EU u skladu sa položajem Evropske unije - neutralnim statusom.

"Preporučio bih svima da se usredsrede na stvarna pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga radi normalizacije odnosa, umesto na pokušaje stvaranja lažnih priča", objavio je na Tviteru Stano.

Tim povodom reagovala je i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla, rekavši da je Lajčaku poslala tačnu mapu Zapadnog Balkana.

 

Uio
27. Februar 2021.
Bravo Meliza Haradinaj
Ja
27. Februar 2021.
Nemaju za sta da se bune zbog te mape zbog cega od njih nije oteto nista, nego zele tudju zemlju sa lazima to je stvarna istina !!!!!!
Ja
27. Februar 2021.
Kosovo je srbija vekovima to je stvarna i realna istina pravde !!!!!!!