Lajčak: Verujem da Kurti neće dovesti Kosovo u opasnost od izolacije

Beograd_240315_Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da veruje da premijer Aljbin Kurti neće dovesti Kosovo u izolaciju, prenosi Kljan Kosova.

On je tako odgovorio na pitanje novinara italijanskog lista "Stampa" da li postoji neko ko može da zaustavi Kurtija, "budući da to ne uspeva ni Amerikancima".

"Sjedinjene Američke Države stoje tačno na liniji sa nama. Kurti zna. Zna kakva su očekivanja. Zna da je za Kosovo izuzetno važno da ima snažnu međunarodnu podršku, jer Kosovo od početka uživa upravo tako nešto. Ne sumnjam da će biti dovoljno odgovoran da svoju zemlju ne dovede u opasnost od izolacije. Dakle, donosi prave zaključke“, naveo je Lajčak.

Na pitanje kakva mu je strategija za dijalog u narednim mesecima, Lajčak je istakao da, pre svega, Kosovo i Srbija treba da normalizuju svoje odnose.

"Evropska unija olakšava proces. Veoma je važno da se počne pre evropskih izbora, jer tada Evropska unija ulazi u period tranzicije. Zatim će na izbore izaći Sjedinjene Američke Države. To neće biti trenutak za donošenje odluka”, naglasio je Lajčak.