Lajčak: Zapadni Balkan ne mora da brine zbog Makronove izjave

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni predstvanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak kazao je da zemlje regiona ne treba da brinu zbog izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o formiranju nove političke organizacije, i da Crna Gora ima evropsku perspektivu, prenose crnogorske Vijesti.

"Makron je dao načelnu izjavu, on bi trebalo da se izjasni na Evropskom samitu u Briselu, ali već je iz onoga što je on rekao jasno da to nije alternativa proširenju", rekao je Lajčak.

On je objasnio da je reč o dopuni procesa proširenja i predlogu za zemlje koje nemaju evropsku perspektivu.

"Sigurno ne treba zemlje Zapadnog Balkana da su nervozne zbog tog predloga i apsolutno Crna Gora ne treba da bude nervozna zbog tog predloga. Vi imate svoju evropsku perspektivu, obećanje punoporavnog članstva i to se ne menja", naveo je Lajčak.

"Evropska unija je od početka rata u Ukrajini, otvorenija za proces proširenja", kazao je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak dodajući da bi Crna Gora mogla i trebala da iskoristi taj politički trenutak.

On je dodao da je fer da EU razmišlja o definisanju kontakata sa državama koje nemaju evropsku perspektivu ali imaju težnje prema Uniji.

"Kako da ih dovedemo u naš politički, pravni i ekonomski prostor. Zato mislim da to mišljenje ide u tom pravcu, ali još jednom da ponovim, Crna Gora ima jasnu trajektoriju koja se završava punim članstvom i taj proces je u vašim rukama", naveo je Lajčak.