Lajčak: Crna Gora dve godine bez napretka na evropskom putu

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da Crna Gora jeste najnaprednija na svom evropskom putu, ali da je taj proces zaustavljen jer u poslednje dve godine nije bilo nikakvog napretka, prenosi RTV.

Lajčak je podsetio da je Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u junu 2020.

“Kad sam dolazio prošle godine, ja sam rekao kakav je osećaj u Briselu, da je Crna Gora nestala. Prethodna vlada je imala dobre namere i dobre dokumente ali nije bilo akcije. Crna Gora se nije videla ni osećala u Briselu”, rekao je Lajčak u intervjuu agenciji Mina, preneo je Tanjug.

Lajčak je naveo da se članstvo u EU ne dobija po inerciji.

“Ako vidite koliki napredak je Albanija uradila, koliko se bore Severna Makedonija i Srbija, a Crna Gora kao da je bila stava da je prva i da će zauvek biti prva. Sada mora to izgubljeno vreme da se nadoknadi”, naveo je Lajčak.

On je poručio da će se EU potrudi da pomogne sa svim problemima sa kojima se država suočava, dodajući da Unija doživljava region Balkana kao deo evropske porodice.

“Nema nijedne zemlje regiona koja je ispred Crne Gore. Međutim, kao što sam kazao, Crna Gora je izgubila tu dinamiku i više se bavila sama sobom nego svojim evropskim putem, iako je to nešto što većina vaših građana želi da postane realno”, naveo je Lajčak.

Prema rečima Lajčaka, to treba da bude jasan prioritet za svaku vladu.

“Vreme je bilo izgubljeno i sada treba da se nadoknadi, ali i da se iskoristi politički trenutak da se EU više otvori prema tom procesu jer shvatamo da je nemoguće da ovaj prostor ostavimo u nekom političkom vakuumu”, rekao je, između ostalog, Lajčak.