Latinović: EU potcenila nepredvidljivost Kurtija, ne treba isključiti nove sankcije Kosovu

Branka Latinović
Izvor: Kosovo Online

Branka Latinović, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri Oebsu ocenjuje za Kosovo onlajn da Evropska unija kao posrednik u pregovorima Beograda i Prištine nije tokom tih pregovora dovoljno predvidela nepredvidljivost Kurtija i da bi rezultat mogle da budu nove ekonomske mere protiv Kosova.

“Ne treba isključiti uvođenje nekih sankcija, ali one neće rešiti problem, neće doprineti da se rešavaju životni problemi ljudi koji žive tamo i kojima je to to jedna od glavnih esencija života. Ovde su pre svega potrebne konkretne, efektivne mere da bi se ovo stanje prevazišlo u što kraćem roku”, ističe Latinović.

Prema njenim rečima Vlada Kosova je proizvela komplikovanu situaciju, a da je suština u činjenici da Evropska unija kao glavni pregovarač između Beograda i Prištini nije sagledala kompletnu situaciju.

“Situacija je zaista vrlo komplikovana i mora se priznati da sama Evropska unija kao posrednik u pregovorima nije dovoljno predvidela mogućnosti znajući tu nepredvidljivost Kurtija, odnosno predsednika Vlade Kosova i da su tokom pregovora morale da se predvide neke zaštitne mere s obzirom da vidimo da je sve to trebalo da bude u nadležnosti Zajednice srpskih opština koje nema”, kaže Latinović.

Komentarišući poslednje izjave zvaničnika SAD i EU u kojima kritikuju jednostrane poteze Prištine, Latinović ne isključuje mogućnost da bi ove zemlje sa deklarativnih, mogle da pređu i na konkretne mere.

“Američki ambasador Džefri Hovenijer je u pisanoj izjavi nagovestio jednu od tih mera, a to je izostanak dalje američke podrške u vezi regulisanja statusa Kosova u međunarodnim organizacijama, odnosno afirmaciji na međunarodnom planu. Taj potencijal sankcionisanja sadašnje vlade Kosova je već nagovešten. Verovatno bi i EU to mogla da preuzme”, kaže Latinović.

Ona podseća da je jasan signal da je EU rezervisana ponašanjem Prištine i to da Evropska komisija nije stavila na dnevni red ukidanje sankcija Kosovu.

“Činjenica da Evropska komisija nije stavila na dnevni red ukidanje sankcija, barem nekog od paketa sankcija koje je uvela prema zvaničnicima Kosova i prema predstavnicima vlasti, govori da su oni vrlo podozrivi, rezervisani na način kako se ta vlast ponaša, kako se njeni predstavnici ponašaju i da očito nema dovoljnu dozu poverenja da će oni to prevazići i da se neće ponoviti”, navodi Latinović.

Prema njenim rečima nije isključeno da će Evropska komisija iskoristiti “novi instrumentarij”, odnosno nov pristup u disciplinovanju neposlušnih država.

“Sigurno da će finansijske sankcije u odnosu na sredstva koja treba da dođu u region, uključujući i region biti revidirane, možda i obustavljene. To je instrumentarij koji Evropska komisija ne koristi ne samo prema našem regionu, nego i prema državama članicama. Imajmo u vidu Mađarsku kojojoj je bilo zamrznuto 35 milijardi sredstava iz budžeta EU koji joj pripadaju, pa je deset milijardi odmznuto prošle godine u decembru, ali 21. milijarda je i dalje na čekanju. Ako hoćete na nekoga da utičete i ako hoćete da on ispoštuje ono na šta se obavezao i dogovorio, postoje instrumentariji - to je novi vid pristupa kojim EU prilazi onima koji ne poštuju ono što su dogovorili ili prihvatili. U tom vidu ne treba isključiti nove mere Kosovu”, kaže Latinović.