Latinović: Kosovo vrlo problematično, čak i sa stanovišta onih koji podržavaju formiranje njegovih vojnih snaga

Latinović
Izvor: Kosovo Online

Bivša ambasadorka pri Oebsu Branka Latinović kaže za Kosovo onlajn da ne očekuje da se u postojećim okolnostima članstvo Prištine u Alijansi stavi na dnevni red, jer je, kako ocenjuje, Kosovo problematično čak i sa stanovišta onih koji podržavaju formiranje njegovih vojnih snaga.

Ona navodi da su težnja Prištine da uđe u Savet Evrope i prijem u Nato "različite stvari".

"Priština je u procesu prijema u Savet Evrope, to je proces koji je otvoren, koji je prošao prvi veliki uslov, a to je preporuka Parlamentarne skupštine SE. Naravno, na Komitetu ministara je da donese konačnu odluku, to pitanje je etablirano na ovaj ili onaj način, ali nije stavljeno na sto za odgovarajući sastanak", ističe Latinović.

Iako je pitanje kada će se to pitanje naći na stolu, da li do kraja godine ili početkom sledeće godine, ali je procedura otvorena, za razliku od Natoa.

"Mislim da je ova teza, da bi Kosovo moglo da se više fokusira na prijem u Nato malo ohrabrena time što je Kosovo promenilo svoj status u okviru Parlamentarne skupštine Natoa, on je unapređen i u tome se vidi neka stepenica. Ne, to je jedan zaista dugoročan proces i to pre svega podrazumeva razjašnjenje, s obzirom da je Kosovo vrlo problematično čak i sa stanovišta onih koji podržavaju to formiranje njihovih vojnih snaga, vrlo problematično i sa stanovišta onoga što je Ahtisarijev plan i onoga što je Rezolucija 1244", objašnjava Latinović.

Kako ističe, to su "vrlo neodrživi uslovi u postojećim okolnostima" da bi tako nešto moglo da se stavi na dnevni red.

"Naravno, tu su te četiri države, koje su članice Natoa i koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a kako vidimo, sve češće se i Mađarska uzdržava ili glasa protiv, iako je priznala Ksoovo. Ovde se pre svega može govoriti o odgovarajućim unilateralnim merama, odnosno individualnim merama pojedinih država Natoa, da ojačaju taj bezbednosni kapacitet, odnosno vojni kapacitet vlasti u Prištini", kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, to je nešto što se dešava u smislu da pojedine zemlje poklanjaju ili prodaju naoružanje Kosovu, obavljaju obuku njihovih kadrova, školovanje itd.

"To su sve procesi koji idu i sigurno da ne treba zatvoriti oči da se taj proces osposobljavanja i jačanja oružanih snaga Kosova odvija, ali to je jedan dugi proces i o tome se mora voditi računa", zaključuje Latinović.