Lavrov na sednici SB UN: Priština ne predstavlja interese Srbe sa Kosova

Sergej Lavrov
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da, kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese Srba sa Kosova, tako ni Kijev ne predstavlja Donbas, prenose Novosti.

Lavrov je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kazao da Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese kosovskih Srba, kojima je Evropska unija obećala autonomiju dodajući da su Berlin i Pariz obećali poseban status Donbasu.

Prema njegovim rečima, svakom nepristrasnom posmatraču očigledno je da se režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbile da prihvate situaciju koja je u Ukrajni nastala nakon državnog udara u februaru 2014. godine.

Dodao je da je ukrajinsko pitanje "nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta".

"Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru specijalne vojne operacije: da eliminiše pretnje našoj bezbednosti koje godinama direktno stvara NATO na našim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava proklamovana multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih pretnji istrebljenjem i proterivanjem na teritorijama na kojima su vekovima živeli njihovi preci. Iskreno smo rekli za šta se i za koga borimo", poručio je Lavrov.