Lavrov: Sporazum o lokalnoj samoupravi Srba na Kosovu rešenje i za Nagorno-Karabah

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom u Moskvi da je narodu Nagorno-Karabaha potreban skup prava kakva su obezbeđena sporazumom o formiranju "organa lokalne samouprave kosovskih Srba", koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina, prenosi RTV.

Govoreći o situaciji u Nagorno-Karabahu nakon jučerašnjeg razgovora sa Mirzojanom, Lavrov je istakao važnost obezbeđivanja kvaliteta bilo kakvih postignutih sporazuma, navodeci primer sporazuma iz Minska u Ukrajini.

Ukazao je na to da je prema tim sporazumima trebalo da stanovnici istočnog dela Ukrajine koji govore ruski imaju pravo na školovanje na maternjem jeziku, kao i na očuvanje kulturnih, verskih i drugih veza sa sunarodnicima, prenosi jermenski portal Masispost.

"Približno ista prava su obezbeđena i sporazumom koji je potpisan između Beograda i Prištine pre 10 godina, u sporazumu o formiranju 'organa lokalne samouprave kosovskih Srba'. Mislim da je narodu Karabaha potreban takav skup prava", rekao je Lavrov.